Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

V Kolíně nad Rýnem bylo nasazeno 2700 policistů. Tisíce Turků vyšlo do ulic

Před demonstrací za Erdogana je nasazeno 2700 policistů (31.7.2016)
Před demonstrací za Erdogana je nasazeno 2700 policistů (31.7.2016)
Foto: ČTK/Profimedia

Kolín nad Rýnem - V německém Kolíně nad Rýnem je rušno. Město se chystá na odpolední demonstraci příznivců tureckého prezidenta Recepa Erdogana. Jeho odpůrci i pravicoví radikálové naopak plánují hned čtyři shromáždění.

Na akci za Erdogana, kterou organizuje Unie evropsko-tureckých demokratů (UETD), se čeká až 30.000 lidí. Situaci hlídá 2700 policistů.

Spolková země Severní Porýní-Vestfálsko takovou akci už dlouho nezažila. Prakticky všechny policejní síly spolkové země Severní Porýní-Vestfálsko jsou nasazeny v Kolíně, řekl listu Welt policejní mluvčí. Erdoganovy příznivce podle listu Welt přivezlo 200 autobusů, další přijeli v několika tisících autech. Policisté hlídají na obou stranách řeky Rýna a demonstraci prý bude živě přenášet turecká televize.

Podle listu Tagesspiegel taky mnoho kolínských Turků vyvěsilo do oken svých domů turecké vlajky s bílým půlměsícem. Tagesspiegel dnes také napsal na svém webu, že mezi demonstranty budou i tisíce tureckých pravicových radikálů.

Pořadatelé chtěli na demonstraci živě vysílat pro zúčastněné pozdrav tureckého prezidenta, ústavní soudci to ale zakázali. Ulehčili tak situaci policejnímu prezidentovi Jürgenu Mathesovi, který už předtím zdůraznil, že udělá všechno, aby Erdoganovu živě vysílanému projevu zabránil, aby se situace nezačala vyhrocovat.

V Německu žijí zhruba tři miliony lidí tureckého původu, většinou přistěhovalci, kteří přišli do Spolkové republiky v 60. a 70. letech, nebo jejich potomci.

Témata:  demonstrace v Německu Německo Recep Tayyip Erdogan

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy