Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Jaceňuk je ochotný odstoupit z funkce premiéra, má to ale háček

Arsenij Jaceňuk, ukrajinský předseda vlády
Arsenij Jaceňuk, ukrajinský předseda vlády
Foto: kmu.gov.ua **www.kmu.gov.ua**

Kyjev - Ukrajinský premiér Arsenij Jaceňuk je už ochoten odstoupit, ale za předpokladu, že jeho straně Lidová fronta zůstanou ve vládě dva důležité posty.

V čele kabinetu ho nejspíše vystřídá současný předseda parlamentu Volodymyr Hrojsman, napsal dnes ukrajinský zpravodajský server Apostrof s odvoláním na informovaný zdroj.

Server rovněž uvádí, že předseda parlamentní frakce prezidentovy strany Blok Petra Porošenka (BPP) Jurij Lucenko se dnes nechal slyšet, že mimořádné zasedání parlamentu věnované nové vládě by se mohlo konat už tento čtvrtek. Ve středu by tomu podle zdroje Apostrofu na zasedání vlády předcházelo Jaceňukovo oznámení rezignace.

Premiér podle zdroje s demisí vyslovil souhlas během intenzivních víkendových jednání svého týmu s týmem prezidenta Petra Porošenka. Klade si však podmínku, že jeho Lidová fronta si v kabinetu ponechá dva důležité posty - ministerstvo vnitra, které nyní vede Arsen Avakov, a ministerstvo spravedlnosti řízené Pavlem Petrenkem. Kromě toho chce Jaceňuk pro svou stranu také funkci předsedy parlamentu.

Témata:  Arsenij Jaceňuk Ukrajina

Aktuálně se děje

27. dubna 2024 19:39

27. dubna 2024 19:30

Situace na frontě se stále zhoršuje, přiznala ukrajinská armáda

Velitel ukrajinské armády Oleksandr Syrskyj dnes na Telegramu informoval o zhoršující se situaci na operační i strategické úrovni ukrajinských vojsk na frontě. Tuto skutečnost sdělil také západním spojencům během virtuálního zasedání kontaktní skupiny pro Ukrajinu. Zároveň ruská armáda oznámila dobytí dvou vesnic v Doněcké oblasti a průlom v ukrajinské obraně.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy