reklama

Vojenský převrat z roku 1974 rozdělil Kypr na dvě části. A právě další převrat, akorát turecký, by mohl na ostrov přinést mír. Prozatím jsou šance zhruba 50:50, ale rozhodně se v nejbližší budoucnosti bude něco dít.

Začneme s dobrým scénářem. Turecký prezident Erdogan zvýšil napětí se Západem po velkých čistkách, které probíhají po neúspěšném puči. Dohoda na Kypru by pro něj mohla klíčová v dalších jednáních s Bruselem a Washingtonem a jednalo by se o jeho diplomatické vítězství uprostřed domácích nepokojů. Ankara trvá na tom, že budou nadále pracovat na znovusjednocení ostrova.

„Je velmi důležité, abychom měli dohodu. Už jsme unaveni z problémů na Kypru," řekl serveru Politico.eu Selim Yenel, velvyslanec Turecka v EU. „Víme, že pokud nebude dohoda na Kypru, tak se nepohne dohoda o přistoupení Turecka do EU," dodal.

Pokus o puč následovaný velkým zatýkáním nenarušil rozhovory mezi prezidentem Nikosem Anastasiadisem, jehož vláda je uznána všude, kromě Turecka a Mustafou Akincim, který je prezidentem severní části Kypru, jehož vládu uznalo pouze Turecko. Tihle dva začali vyjednávat už před více než rokem, od začátku léta se setkávají každé dva týdny.

Akinci si udrží dobré vztahy s Ankarou, i když je poměrně nezávislý, odhadují odborníci. Při nepovedeném puči v Turecku byl jako jeden z prvních, který podpořil Erdogana a označil skupinu vedenou duchovním Gülenem, jako teroristickou skupinu. I přes bylo v severní části Kypru zatknuto deset tureckých úředníků.

Důsledky tureckého převratu můžou hrát dokonce ve prospěch ostrova, protože může urychlit jednání, aby se případné puče neopakovali na Kypru. Podle mluvčího kyperské vlády to ukazuje na to, že turečtí Kypřané si musí vybrat nestabilitu při podpoře Ankary, nebo sjednocený ostrov jako člen stabilní EU.

Erdogan může ostrov využít k posílení moci v oblasti

Špatných scénářů je několik, od toho, že Erdogan zaměstnaný vládnutím v Turecku, zapomene sledovat situaci na Kypru, až po to, že bude chtít rozšířit svou revoluci na ostrov.

Závěrečná dohoda o sloučení nemůže být vyřešena bez souhlasu Ankary nebo Atén. Co se pak týče tureckých vojsk, oba prezidenti na Kypru se shodnou na výzvě Erdoganovi, aby postupně začal stahovat jednotky zpátky do Turecka. To ale bude muset nejprve turecký prezident souhlasit.

Nedávné události v Turecku přispěly k tomu, že Kypr není momentálně prioritou pro Ankaru, což může vše zpomalit a není to dobře. V březnu příštího roku začíná prezidentská kampaň pro volby v roce 2018.

Plán vlády je navíc udělit nové licence pro firmy, aby mohly prozkoumat zásoby zemního plynu, což by mohlo zvýšit napětí s Turky a Kypřany na severu ostrova. Turecko v roce 2014 protestovalo proti průzkumným pracím vysláním seismické lodi, což vyústilo k přerušení rozhovorů o sjednocení.

Kypr jako provincie Turecka?

Turecko ale může mít úplně jiné plány s Kyprem, upozorňuje Ahmet Sozen, profesor politologie z univerzity v severním Kypru. Můžou chtít posílit severní část Kypru, nebo dokonce udělat z Kypru svou provincii, uvedl Sozen, který se v roce 2008 účastnil jednání o sjednocení.

Jsou tady také obavy, že Erdoganova reakce na nezdařený puč může zničit jednání o vstup Turecka do EU. To by se pak mohlo odrazit na Kypru, kde by Ankara přestala podporovat myšlenku znovusjednocení Kypru.