Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

USA provedly nálety proti IS, zaměřovaly se na snajpry a obrněné vozy

Stíhací letoun F-15 Eagle, ilustrační fotografie
Stíhací letoun F-15 Eagle, ilustrační fotografie
Foto: af.mil **www.af.mil**

Tripolis - Spojené státy provedly v pondělí dalších 12 leteckých úderů proti Islámskému státu (IS) v libyjské Syrtě. Nálety cílily zejména na obrněná vozidla, na odstřelovače a na pozice džihádistů v samém centru města.

Při bojích v tomto pobřežním městě, z něhož se vládní jednotky snaží za podpory USA vyhnat radikály IS, zahynuli v pondělí tři muži bojující na straně vlády a dalších 30 lidí bylo zraněno.

Při pondělním náletu bylo zničeno také vozidlo s výbušninami, jímž měl být spáchán pumový útok na libyjské vládní jednotky.

Město Syrta, které bylo dosud nejpevnější pozicí IS mimo Irák a Sýrii, bylo pod kontrolou radikálů z IS od konce roku 2014. V květnu začaly vládní jednotky ofenzivu zaměřenou na jeho znovudobytí. V polovině června se radikálové zabarikádovali v centru města. Od prvního srpna pomáhají USA libyjské vládě národní jednoty na její žádost v bojích ve městě leteckou podporou.

Od svržení a zabití libyjského vůdce Muammara Kaddáfího v roce 2011 byla v Libyi asi dva a půl roku situace relativně stabilní. Od jara 2014 ale vypukly další střety, které někteří označují za druhou občanskou válku. Chaosu v zemi využili radikálové Islámského státu, kteří se snaží dobýt další území poté, co ovládli rozsáhlé oblasti v Sýrii a v Iráku.

Témata:  Libye Islámský stát U.S. AIR FORCE

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy