Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Tvrdá kritika OSN: Jedná s vyděrači, tvrdí šéf libyjské společnosti

OSN
OSN
Foto: Pixabay

Tripolis - Na OSN se valí kritika ze strany šéfa libyjské státní ropné společnosti National Oil Corporation. Podle jeho slov mezinárodní společenství vytváří nebezpečný precedens, když vyjednává s milicemi, které kontrolují ropné terminály.

Mustafá Sanalla kritizoval zvláštního zmocněnce OSN pro Libyi Michaela Koblera. Svými pokusy dohodnout se s milicemi prý ohrožuje pověst OSN. Podle Sanally se Kobler sešel se zástupci ochranky ropných zřízení, což jsou milice, které téměř tři roky udržují libyjské přístavy uzavřené.

Libyjský tisk napsal, že vůdce těchto milicí Ibráhím Džurdan dostal od libyjské vlády nabídku, že za to, že milice umožní obnovit export ropy, dostane milion dínárů (17,5 milionů Kč), což Sanalla označil za úplatek. OSN libyjskou vládu podporuje.

Britský list The Guardian označuje Sanallu za politicky neutrálního. Džurdan je podle něj odpovědný za ztrátu 100 miliard dolarů (2,4 bilionu Kč), o něž Libye přišla kvůli přerušenému obchodování s ropou.

Džurdan v lednu po setkání s Koblerem souhlasil s otevřením ropných terminálů. I když má jeho ochranka oficiální název Ochrana ropných zařízení (PFG), libyjská státní ropná společnost ji považuje za vyděračskou milici. Za otevření tří terminálů žádala peníze.

"Libye je závislá na ropě, příjmy z jejího prodeje tvoří 98 procent vládních příjmů. A tento muž drží tři roky zemi jako rukojmí, takže on a jeho spojenci mohou mít kontrolu nad státní ropnou společností. Je prokletím země. Nejsem politik ani diplomat, jsem inženýr, ale řekl jsem Koblerovi, že poškodil jméno OSN v Libyi," sdělil Sanalla.

Témata:  Libye OSN (Organizace spojených národů) ropa

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 12:54

Babiš sepsul migrační pakt EU. Fialu a Rakušana obvinil ze zrady na Česku

Expremiér Andrej Babiš (ANO) označil unijní migrační pakt na čtvrteční mimořádné schůzi za největší zradu v novodobých českých dějinách, ze které obvinil premiéra Petra Fialu (ODS) a ministra vnitra Víta Rakušana (STAN). Dohoda podle Babiše obsahuje skryté uprchlické kvóty a zavazuje země k přijímání migrantů z afrických či blízkovýchodních zemí. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy