Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

V Libyi čeká na převoz do Evropy 800 tisíc uprchlíků, oznámil francouzský ministr

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Reprofoto Mail Online

Paříž - V současné době se objevují zprávy, že se po uzavření balkánské trasy běženci budou snažit využívat jiné cesty. Francouzský ministr vnitra Jeana-Yves Le Drian dnes oznámil, že v Libyi čeká na 800 tisíc uprchlíků, kteří se chtějí dostat do Evropy.

Přes Středozemní moře do Itálie se loni do Evropy na 154.000 běženců, letos jich připlulo za necelé tři měsíce podle Úřadu vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR) asi 14.000.

Francouzský ministr vnitra v rozhovoru pro francouzské rádio hovořil o "několika stovkách tisíc" běženců, kteří se z Libye budou chtít přeplavit do Evropy. Na otázku novináře, zda je reálné číslo 800.000, Le Drian uvedl, že počet je téměř správný.

Šéfka diplomacie Federica Mogheriniová hovořila v minulém týdnu o téměř půl milionu uprchlíků, kteří by mohli přes Středozemní moře připlout do Evropy.

Le Drian si také stěžoval na omezené pravomoci protipašerácké mise Sophia, která operuje mezi Libyí a Itálii od loňského léta a podílí se na ní dvacítka státu EU. Mise ale nemá přístup do libyjských pobřežních vod, neboť Libyí zmítá občanská válka.

Libye se propadla do chaosu po pádu režimu dlouholetého diktátora Muammara Kaddáfího, jehož svrhla lidová revoluce v roce 2011.

Témata:  Libye uprchlíci Francie

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 9:26

Putin se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny

Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny. Bude to jeho první zahraniční cesta od opětovného zvolení do prezidentské funkce, která má posílit vztahy mezi Moskvou a Pekingem. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy