Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Putinovi roste konkurence. Navalnyj chce kandidovat na ruského prezidenta

Alexej Navalnyj
Alexej Navalnyj
Foto: Wikipedia **www.wikipedia.org**

Moskva - Alexej Navalnyj požádal nejvyšší soud v Rusku, aby zrušil podmíněný trest, který mu brání kandidovat na prezidenta ve volbách v roce 2018. Sám Vladimir Putin ještě neoznámil, zda se bude v roce 2018 ucházet o znovuzvolení.

Navalnyj argumentuje rozhodnutím Evropského soudu pro lidská práva, podle kterého nebylo Navalného odsouzení v pořádku a případ by měl být znovu posouzen, tentokrát bez opomenutí Navalného práv na spravedlivý proces.

Evropský soud pro lidská práva v únoru nařídil ruské vládě vyplatit kritikovi prezidenta Vladimira Putina 56.000 eur jako odškodné a úhradu soudních nákladů. Odvolání Ruska štrasburský soud zamítl, čímž verdikt vstoupil v platnost.

Navalného advokáti se podle deníku Kommersant mezitím obrátili na výbor ministrů Rady Evropy kvůli obavám, že ruský nejvyšší soud bude štrasburský verdikt ignorovat a ponechává v platnosti ruské rozsudky, jak tomu bylo i v případě někdejšího ropného magnáta Michaila Chodorkovského. Pro Navalného by to podle ruských zákonů znamenalo, že nebude smět kandidovat až do roku 2033.

Navalnyj ve volbách moskevského starosty na podzim 2013 získal překvapivě vysoký počet hlasů, asi 27 procent. Pak začal být vnímán jako hlavní Putinův soupeř na domácí scéně. Odsouzen byl k pětileté podmínce za zpronevěru v říjnu 2013.

Témata:  Alexej Navalnyj Rusko

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 16:59

Kreml chce zatlačit Ukrajince hlouběji, obává se střel ATACMS

V případě, že Kyjev získá od Spojených států taktické balistické střely ATACMS s delším doletem, Rusko bude nuceno provést hlubší vojenské akce proti ukrajinským silám a rozšířit tzv. nárazníkovou zónu.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy