Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Hrozba teroristického útoku s použitím zbraní hromadného ničení je reálná, varuje expert

OSN
OSN
Foto: Pixabay

New York - Generální tajemník OSN Pan Ki-mun dnes varoval před nebezpečím, které představují zbraně hromadného ničení pro svět – obzvláště ve chvíli, kdy se dostanou do rukou teroristům.

Světové společenství by podle Pan Ki-muna mělo zesílit snahu o likvidaci zbraní hromadného ničení, protože vzhledem k technickému pokroku se komponenty k jejich výrobě snadněji dostávají do rukou teroristů.

„Nenávistné síly, které vraždí civilisty, se aktivně snaží získat chemické, biologické a jaderné zbraně," varoval šéf OSN. Vyzval Radu bezpečnosti, aby posílila nástroje blokující přístup teroristických skupin k těmto zbraním. „Jsem mimořádně znepokojen i tím, že světové společenství není dostatečně připraveno ani k reakci na biologický útok," dodal Pan Ki-mun.

„Organizace jako Al-Káida či japonská Óm šinrikjó v minulosti výslovně daly najevo svůj záměr vyvinout, získat a použít zbraně hromadného ničení proti civilnímu obyvatelstvu," citovala agentura AP slova zmocněnce mezinárodní policejní organizace Interpol Emmanuela Rouxe. Hrozba teroristického útoku s použitím zbraní hromadného ničení je podle něj více než naléhavá.

Podle Rouxe mají teď teroristé větší volnost pohybu a více možností zverbovat odborníky s potřebnou znalostí. Poukázal třeba na akci Interpolu z roku 2014, kdy byl zabaven notebook tuniského studenta s návodem na vývoj a testování biologických zbraní.

Témata:  Pan Ki-mun OSN (Organizace spojených národů) terorismus

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 13:46

Černochová vymění šéfa Vojenského zpravodajství. Bude jím Bartovský

Vláda ve středu na návrh ministryně obrany Jany Černochové (ODS) odsouhlasila jmenování brigádního generála Petra Bartovského ředitelem Vojenského zpravodajství (VZ). Po úterním projednání na plénu sněmovního obranného výboru tak byly splněny zákonné podmínky pro jeho jmenování.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy