Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Češka čekala měsíc na záchranu v horách, její partner zemřel. Úřadům se ale něco nezdá

Nový Zéland
Nový Zéland
Foto: Tākuta / Edward Hyde

Wellington - V opuštěné chatě v horách na Novém Zélandu objevili českou turistku, která tam čekala na záchranu dlouhý měsíc od chvíle, kdy její partner, se kterým cestovala, spadl a zemřel. Informovala o tom agentura AFP s odvoláním na prohlášení novozélandské policie.

Záchranáři ženu nalezli ve středu. Pátrací akce byla spuštěna poté, co se žena a její partner neobjevili od okamžiku, kdy vyrazili zdolat cestu po 32 kilometrové trase známé jako Routeburn Track. Policie do oblasti vyslala vrtulník a ženu objevila v chatě strážců přírody. Policejní inspektor Olaf Jensen potvrdil, že oba dva turisté pocházeli z České republiky.

Jak Češka popsala, na cestu se vydali 24. července a její partner o čtyři dny později upadl na strmém kopci. Podařilo se jí k němu dostat, on však podle všeho nedlouho poté zemřel. Žena se dostala do chaty, které se schovávala od začátku srpna.

"Jde o velmi neobvyklý případ. Je velmi nezvyklé, že by někdo zmizel v novozélandském buši na tak dlouhou dobu bez toho, že by to bylo nahlášeno," uvedl Jensen. "Je zde řada nezodpovězených otázek, dokud ale nedáme dohromady, co se stalo, nic dalšího říci nemůžeme," dodal.

Češka byla odvezena do nemocnice na vyšetření a ještě dnes by měla být vyslechnuta. Navzdory nepříznivému zimnímu počasí v oblasti byl její zdravotní stav dobrý.

Průvodci, kteří trasu znají, verzi událostí, kterou Češka předložila, zpochybňují. Incident je podle nich "extrémně zvláštní" a "neuvěřitelný".

Témata:  Nový Zéland pohřešované osoby

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 18:40

Loňská střelba na FF UK významněji zasáhla kolem 9000 lidí

Loňská tragická střelba na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy (FF UK) a s ní související události psychicky významněji zasáhly kolem 9000 lidí v Česku. Krizovou intervenci jim poskytovaly stovky odborníků. Ve zprávě o poskytnuté psychosociální pomoci to ve čtvrtek uvedla česká policie.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy