Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Španělsko už je sto dní bez vlády, povolební pat stále trvá

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: www.wikipedia.org

Madrid - Povolební pat ve Španělsku trvá již sto dní a stále častěji je hovoří o tom, že lidé budou muset k urnám znova. Předseda lidovců Mariano Rajoy se chce ještě pokusit vyjednávat s tradičními názorovými oponenty, tedy socialisty.

Dosavadní premiér a vítěz prosincových voleb osloví šéfa socialistů (PSOE) Pedra Sáncheze v případě neúspěchu jeho středečního jednání s protestní levicovou formací Podemos.

"Jisté je, že Lidová strana (PP) nemůže vytvořit vládu bez dohody s PSOE... Doufám, že v dubnu dokážeme vytvořit vládu podobnou té, jakou mají v Německu," řekl Rajoy v rozhovoru s rozhlasovou stanicí Onda Cero, přičemž narážel na německou vládu velké pravolevé koalice.

Rajoyovi konzervativci prosincové volby vyhráli, ve 350členné dolní komoře parlamentu mají však jen 123 křesel a k získání důvěry parlamentu potřebují zformovat koalici. Sám Rajoy již jednu možnost k sestavení vlády od krále dostal, ale odmítl ji.

Velká koalice není pravděpodobným vyústěním povolební krize a Rajoyova nynější vstřícná slova jsou již tahem namířeným k očekávaným předčasným volbám. Ty se budou konat v případě, že kandidát na premiéra nezíská důvěru parlamentu do 2. května.

Sánchez bude ve středu jednat s předsedou vyhraněného levicového hnutí Podemos Pablem Iglesiasem, který je podle médií za určitých podmínek ochoten spokojit se s křeslem vicepremiéra a ponechat vůdčí roli ve vládě socialistům. Tyto strany však samy většinu hlasů v parlamentu dohromady nedají.

Témata:  Mariano Rajoy Španělsko

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 21:50

Biden poprvé deklaroval, že chce debatovat s Trumpem

Listopadovým prezidentským volbám v USA by měly předcházet předvolební duely obou kandidátů. Úřadující prezident Joe Biden se v pátek jasně vyjádřil, že nejpozději na podzim je ochoten debatovat s republikánským vyzyvatelem a svým předchůdcem Donaldem Trumpem, informovala AP. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy