Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Rizika ve světové ekonomice se kumulují. musíme se lépe koordinoval, apeloval čínský prezident na G20

Čínský prezident Si Ťin-pching
Čínský prezident Si Ťin-pching
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Chang-čou - Čínský prezident Si Ťin-pching na úvod summitu skupiny G20 varoval před kumulací rizik ve světové ekonomice, pramenících z vysokého zadlužení. Evropská unie dnes vyzvala Čínu, aby zakročila proti svému předimenzovanému ocelářskému průmyslu.

Zároveň vybídl skupinu k podpoře obchodu a investic a k odmítnutí protekcionalismu.

"Tváří v tvář nynějším potížím musíme využít inovativní cesty rozvoje, které se stanou novým motorem růstu," řekl čínský vůdce. "Letos jsme již dosáhli dohody o cestovní mapě rozvoje. Je nezbytné, aby země G20 koordinovaly svou fiskální, peněžní, úvěrovou a strukturální politiku během uskutečnění reforem, zvyšovaly mezinárodní poptávku a vytvářily základy globálního růstu," řekl dnes čínský prezident při zahájení dvoudenního jednání ve východočínském městě Chang-čou.

Předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker, který se summitu účastní, vybídl Peking, aby zavedl monitorovací mechanismus nadprodukce, která je podle obchodních partnerů Číny příčinou nízkých cen a ztráty pracovních míst v jejich ocelářských odvětvích.

Evropští oceláři viní Čínu z prodeje za dumpingové ceny, což ovšem Peking odmítá. Washington už na čínskou ocel uvalil dovozní clo ve výši až 500 procent, aby nízkou cenu vyvážil.

Čína je největším světovým producentem oceli a slíbila, že do roku 2020 sníží celkovou kapacitu v ocelářství o 100 až 150 milionů tun. Tento slib v sobotu zopakoval prezident Si Ťin-pching. Podle dříve zveřejněných vládních čísel činí celková roční kapacita čínského ocelářského průmyslu 1,13 miliardy tun. Loňská produkce přitom dosáhla 804 milionů tun. Do zahraničí Číňané podle starších dat loni vyvezli rekordních 112 milionů tun, což odpovídá produkci celé Severní Ameriky.

Témata:  G20 Si Ťin-pching 1 ekonomika

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 20:13

Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy

Prezident Petr Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy a nevylučuje možnost svolání kulatého stolu s představiteli tripartity a odborníky. Tuto možnost zmínil na tiskové konferenci a navrhuje termín na přelomu května a června. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy