Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Globální oteplování narušuje životní procesy v oceánech, tvrdí vědci

Vědci
Vědci
Foto: Pixabay

Oslo - Globální oteplování podle vědců narušuje životní procesy v oceánech od planktonu po velryby. Může totiž zvyšovat teplotu moří, i když se emise způsobující skleníkový efekt zastaví.

K takovému závěru dospěla studie mezinárodního vědeckého týmu, která dnes byla zveřejněna v norské metropoli Oslu.

Zvyšování teploty moří podle vědců zároveň narušuje deštný režim na pevnině, kde vyvolává případy extrémních teplot a napomáhá šíření infekcí.

"Oteplování oceánu se může stát největší skrytou hrozbou naší generace," uvádí studie Mezinárodního svazu na ochranu přírody (IUCN). Podílelo se na ní 80 vědců z dvanácti zemí.

Dopady této situace jsou podle autorů studie znát už nyní. Světový oceán od roku 1970 absorboval na 90 procent tepla, které vzniká vlivem emisí skleníkových plynů. Oteplování vyhání k pólům mořské živočichy včetně planktonu, medúz, ryb a mořských želv.

"Rychlost změn v oceánu, které jsou často nevratné, je jedenapůlkrát až pětkrát rychlejší než na pevnině," uvádí se ve studii.

Témata:  vědci globální oteplování Oceán

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 15:09

Policie vyšetřuje napadení v pražském servisu, jeden člověk je po smrti

Pražská policie vyšetřuje napadení v autoservisu v Řepích, ke kterému byli přivoláni i lidé z oddělení vražd. Hrůzný čin si totiž vyžádal úmrtí jedné osoby. Strážci zákona na místě zadrželi jednoho muže. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy