Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Němci odmítají současnou politiku Berlína, tvrdí bavorský premiér

Summit G7 v Německu, Horst Seehofer a Jean-Claude Juncker
Summit G7 v Německu, Horst Seehofer a Jean-Claude Juncker
Foto: g7germany.de

Mnichov - Podle bavorského premiéra a šéfa CSU Horsta Seehofera Němci odmítají současnou politiku Berlína, což se projevilo i katastrofálním výsledkem voleb v Meklenbursku. Tam v neděli propadla vládní CDU kancléřky Angely Merkelové, naopak výrazně posílila protiuprchlická Alternativa pro Německo (AfD).

"Katastrofální" výsledek voleb v Meklenbursku-Předním Pomořansku je podle Seehofera důsledkem toho, že Merkelová navzdory jeho četným výzvám nezměnila svůj postoj k řešení migrační krize. Podle bavorského premiéra je migrační politika spolkové vlády sice velkým tématem, ale zároveň i "ventilem mnoha jiných obav".

Za rostoucí podporou populistické AfD je podle něj ve skutečnosti kritika celého systému. Vedení CDU vyzval Seehofer k reflexi výsledků zemských voleb, které se tento rok konaly, a k jasnější orientaci strany. Daně, vnitřní bezpečnost, důchody a přistěhovalectví jsou podle něj hlavní témata, na které by se měli konzervativci nyní soustředit.

Generální tajemník CDU Peter Tauber novou kritiku premiéra Seehofera na adresu kancléřky odmítl a vyzval k jednotě křesťanských demokratů. "Naši příznivci a členové - především ti, kteří nyní s nasazením vedou volební kampaň v Dolním Sasku a Berlíně - očekávají od unie především jednotu," řekl Tauber. Unií se na německé politické scéně označuje spojenectví strany CDU a bavorské CSU.

V Dolním Sasku se tuto neděli konají komunální a v Berlíně příští týden v neděli zemské volby. Podle průzkumu z konce srpna by v německé metropoli mohla CDU skončit až za sociálními demokraty a Zelenými a o třetí místo by se se ziskem 17 procent hlasů dělila s postkomunistickou stranou Levice. AfD by se v Berlíně mohla se zhruba deseti procenty stát pátou nejsilnější stranou.

Témata:  Horst Seehofer Německo Angela Merkelová

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 20:13

Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy

Prezident Petr Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy a nevylučuje možnost svolání kulatého stolu s představiteli tripartity a odborníky. Tuto možnost zmínil na tiskové konferenci a navrhuje termín na přelomu května a června. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy