Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Německo se loučilo s exprezidentem Scheelem státním pohřbem

Německá vlajka
Německá vlajka
Foto: Pixabay

Berlín - Německo se dnes rozloučilo s nedávno zesnulým exprezidentem Walterem Scheelem. Pohřeb byl státní, při obřadu promluvil Joachim Gauck, současná hlava státu.

V budově berlínské filharmonie Scheelovi složili poklonu  také kancléřka Angela Merkelová i další přední političtí představitelé.

"Walter Scheel nás opustil, silný hlas německého liberalismu umlkl. Vzpomínka na jeho životní dílo, jeho laskavost, jeho odvahu, jeho prozíravost a jeho oddanost principům s námi zůstanou. Walter Scheel se zasloužil o naši zemi, o jeho a naši Spolkovou republiku Německo," uvedl Gauck.

"Dal naší zemi v rozhodujících momentech směr a naší demokracii řád," řekl Gauck také o muži, který byl prezidentem Německa v době vrcholící vlny teroristických útoků ze strany Frakce Rudé armády (RAF).

"Ve Walterovi Scheelovi ztrácíme velkého Němce a velkého Evropana," uvedl zase ministr zahraničí Frank-Walter Steinmeier (SPD). Scheel byl podle šéfa německé diplomacie připraven razit cesty, o nichž věděl, že proti nim bude odpor.

Walter Scheel se narodil 8. července 1919 v obci Höhscheid Severním Porýní-Vestfálsku a v politice se začal angažovat po skončení druhé světové války, v níž bojoval.  V letech 1969 až 1974 zastával post vicekancléře a ministra zahraničí v koaliční vládě se sociálními demokraty. Výrazně se podílel na nové východní politice kancléře Willyho Brandta a stal se také prvním šéfem německé diplomacie, který oficiálně navštívil Izrael.

Po Brandtově demisi v roce 1974 vedl Scheel devět dní německou vládu, než se kancléřské funkce ujal Helmut Schmidt. Ve stejný den, kdy Schmidt převzal vládu, ale Scheel kabinet opustil, protože byl mezitím zvolen prezidentem. Funkce se ujal 1. července 1974.

Témata:  Joachim Gauck Německo Walter Scheel

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy