Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Šéf OSN se obrací na svět: Přijměte půl milionů uprchlíků ze Sýrie

Pan Ki-mun,  osmý generální tajemník OSN
Pan Ki-mun, osmý generální tajemník OSN
Foto: kmu.gov.ua **www.kmu.gov.ua**

ženeva - Generální tajemník OSN Pan Ki-mun se dnes zúčastnil meziministerské konference pořádané Úřadem vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR) v Ženevě. Hned na úvod ve svém projevu vyzval všechny země světa, aby během příštích tří let přijaly téměř půl milionu syrských uprchlíků.

Podle agentury Reuters se OSN snaží o přemístění zhruba 480.000 uprchlíků ze zemí sousedících se Sýrií do konce roku 2018. Jde o pouhou desetinu celkového počtu běženců, kteří ze země uprchli. Přitom je zapotřebí překonat "rozšířený strach a politické spory".

Podle vysokého komisaře OSN pro uprchlíky Filippa Grandiho běženci čelí rostoucím překážkám pro to, aby našli bezpečí. "Musíme najít způsob, jak se vypořádat s touto krizí humánnějším, spravedlivějším a organizovanějším způsobem. To je možné pouze v případě, že mezinárodní společenství bude jednotné a bude se shodovat v tom, jak se pohnout kupředu," řekl Grandi.

Během konfliktu v Sýrii, který trvá již pět let, zahynulo nejméně 250.000 lidí. Ze země prchlo téměř pět milionů lidí do zahraničí, především do sousedního Turecka, Libanonu, Jordánska a Iráku. Statisíce jich zamířily dál přes Řecko do zbytku Evropy, zejména Německa.

"Pokud by měla Evropa přijmout stejné procento uprchlíků jako Libanon v porovnání k počtu obyvatel, musela by vzít 100 milionů běženců," řekl Grandi.

Témata:  Pan Ki-mun Sýrie uprchlíci

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 20:13

Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy

Prezident Petr Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy a nevylučuje možnost svolání kulatého stolu s představiteli tripartity a odborníky. Tuto možnost zmínil na tiskové konferenci a navrhuje termín na přelomu května a června. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy