Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Poptávka po oslech roste. Niger zakázal jejich vývoz a porážku

Niger
Niger
Foto: Pixabay

Niamey (Niger) - Rostoucí poptávka po oslech v asijských zemích, především v Číně, ohrožuje populaci těchto lichokopytníků v Africe. Zákaz vývozu a porážek proto od srpna platí v Burkině Faco a nově také v Nigeru.

"Vývoz oslů, jejich masa a kůže je přísně zakázán," stojí ve vyhlášce zveřejněné ministerstvy chovu, obchodu, financí a vnitra. "Pokud by vývoz pokračoval, populaci (oslů) by to zdecimovalo," řekl mluvčí vlády serveru BBC.

Želatina vyrobená z oslí kůže se v Číně používá v tradiční medicíně jako afrodiziakum, ale vyrábí se z ní i krémy proti stárnutí. V některých regionech na severu Číny je oslí maso také ceněnou lahůdkou.

Zatímco v roce 2015 se z Nigeru podle místního listu Le Républicain vyvezlo přes sousední Nigérii asi 27.000 zvířat, za prvních osm měsíců letošního roku to bylo už 80.000 kusů. Zvýšená poptávka zvedla cenu. Zatímco loni zvíře na nigerském trhu stálo v přepočtu 1600 Kč, nyní se prodává až za 41.000 Kč.

Osel je často jediným dopravním prostředkem pro miliony chudých zemědělců v Nigeru. Kvůli snadno prostupné hranici mezi Nigerem a Nigérií bude ale velmi obtížné zabránit zemědělcům, aby své osly za výhodnou cenu zpeněžili.

Témata:  Niger zvířata Čína

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 8:44

Izrael v noci zaútočil na Írán, tvrdí tisk

Izrael v noci na pátek zaútočil na Írán. Uvedla to americká média s tím, že jde o odvetu za jeho víkendový útok.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy

Hamás - zkratka pro Hnutí islámského odporu

Příměří s Hamásem se vzdaluje? Hnutí zvažuje stěhování z Kataru

Politické křídlo palestinského hnutí Hamás zvažuje přesun z Kataru, napsal americký deník The Wall Street Journal s odvoláním na své zdroje. Podle listu by stěhování zřejmě dále ohrozilo jednání o příměří mezi Hamásem a Izraelem, protože je zprostředkovává právě Katar, kde dlouhodobě pobývá lídr hnutí Ismáíl Haníja.