Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

V Jihočínském moři začalo cvičení ruského a čínského námořnictva

Ruská armáda, ilustrační fotografie
Ruská armáda, ilustrační fotografie
Foto: mil.ru

Peking - V Jihočínském moři dnes začalo společné cvičení ruského a čínského námořnictva, bude trvat osm dní. Peking zdůrazňuje, že manévry nejsou namířeny proti žádnému konkrétnímu nepříteli.

Podle agentury AP jsou manévry důkazem stupňující se spolupráce mezi armádami obou zemí.

Rusko-čínských manévrů se zúčastní hladinová plavidla, ponorky, vrtulníky a letadla startující z lodí, obojživelná obrněná vozidla. Zapojí se do něj členové námořnictva obou zemí, kteří budou provádět cvičení s ostrou palbou, sdělilo v neděli čínské ministerstvo obrany.

Podle ruských médií bude do manévrů zapojeno 18 plavidel, 21 letounů a více než 250 příslušníků námořní pěchoty z obou stran. Mezi plavidly budou torpédoborce, křižníky, ruská bitevní loď či zásobovací lodě.

Účastníci manévrů budou plnit obranné a záchranářské úkoly, nácvik protiponorkových operací a simulované obsazení nepřátelského ostrova příslušníky námořní pěchoty obou stran.

Jihočínským mořem vedou významné námořní trasy a pod jeho dnem se mohou nacházet velké zásoby ropy a zemního plynu. Čína v oblasti pokračuje v budování umělých ostrovů, na kterých zřizuje letištní dráhy. Spojené státy a také některé země regionu za to Peking ostře odsuzují.

Témata:  Čínská lidová osvobozenecká armáda Ruská armáda Čína Rusko

Aktuálně se děje

15. dubna 2024 19:13

Tesla propustí více než 10 % zaměstnanců. Prý kvůli růstu, experti ale varují před čínskou konkurencí

Tesla hodlá celosvětově propustit více než 10 % svých zaměstnanců, uvádí agentura Reuters s odkazem na interní dokumenty společnosti.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy