Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Dnešní večerem by mělo nastat v Sýrii příměří. Opozice ale dohodě nedůvěřuje a žádá záruky

Homs, kdysi chlouba Sýrie, dnes jen trosky a ruiny
Homs, kdysi chlouba Sýrie, dnes jen trosky a ruiny
Foto: Wikipedia **www.wikipedia.org**

Damašek - USA a Rusko minulý týden vyjednaly nové příměří v Sýrii, které má začít platit dnes večer a jehož první fáze počítá se 48hodinovým klidem zbraní. Syrská politická opozice ale dohodě nedůvěřuje a žádá záruky, že boje opravdu ustanou.

"Chceme vědět, jaké jsou záruky. Doufáme, že nějaké jsou a požadujeme je zejména od Spojených států, které jsou stranou, která vyjednala příměří," řekl mluvčí opoziční vyjednávací komise (HNC) Sálim Muslát. HNC byla účastníkem ženevských mírových rozhovorů, které byly nepřímé a kontakty mezi zástupci vlády a opozice zprostředkovávala OSN.

Dohoda předpokládá, že USA přimějí skupiny, jež Washington považuje za legitimní oponenty Damašku, aby se jasně vymezily vůči teroristickým skupinám, které na mnoha místech operují v těsné blízkosti opozice. Pokud příměří vydrží stanovený počet dní, měly by Rusko a USA začít připravovat koordinované akce proti skupinám, jež obě země považují za teroristické. Damašek ale k teroristům řadí i skupiny chráněné Spojenými státy a Rusko je hlavní spojenec syrského režimu.

Zástupce velitele Ahrár aš-Šám Alí Umar dohodu o příměří označil za polovičaté řešení. "Rusko-americká dohoda promění všechny oběti a výsledky našeho lidu, který se zvedl k odporu, v dým. Poslouží jen k posílení režimu a revoluce se ocitne ve vojenském obležení," řekl Umar. Zcela odmítl tu část dohody, podle níž má Washington přesvědčit chráněné oponenty k oddělení se od Fronty dobytí Sýrie.

Umarova skupina s ní úzce spolupracuje a právě na frontu se příměří nevztahuje, protože tato organizace, což je bývalá fronta An-Nusra napojená na Al-Káidu, je řazená v Moskvě i Washingtonu k teroristickým skupinám. "Je to jednoduché, rusko-americká dohoda chce zničit ty, kdo chrání Syřany. Dohody a jednání, které neberou v potaz lidi bojující v terénu, jsou zbytečné," napsal na twitteru mluvčí Fronty dobytí Sýrie Mustafá Muhammad.

Ahrár aš-Šám patřila k účastníkům ženevských mírových rozhovorů, i když Rusko to opakovaně kritizovalo. Skupina má až 20.000 bojovníků a po Syrské svobodné armádě je považována za druhou nejsilnější bojující opoziční sílu proti syrské armádě. USA ji k teroristickým formacím neřadí.

"Jaká byla zvolena definice pro 'terorismus' a jaká bude reakce na porušení příměří? Snažíme se dohodu prostudovat. Je důležité znát, do jaké míry jsou jednotlivé strany do dohody zapojeny, zejména USA. Bude ji dodržovat také Rusko? A (syrský) režim? Zastaví bombardování a své zločiny?" citovala agentura AFP Musláta.

Náměstek ruského ministra zahraničí Michail Bogdanov dnes řekl, že by mírové rozhovory v Ženevě mohly být obnoveny v říjnu. "Myslím, že na samém začátku října by mohl (zmocněnec OSN pro Sýrii Staffan) de Mistura pozvat všechny strany," řekl Bogdanov. De Mistura organizoval předchozí kola mírových rozhovorů, které ale nepřinesly žádné řešení.

Témata:  Sýrie USA Rusko

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 18:02

Joe Biden podepsal návrh zákona o pomoci Ukrajině, Tchaj-wanu a Izraeli

Americký prezident Joe Biden podepsal návrh zákona o pomoci pro Ukrajinu, Tchaj-wan a Izrael, což znamená, že Spojené státy vyčlení na balíček pro Kyjev přibližně 61 miliard dolarů. Několik hodin předtím ho podpořil Senát.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy