Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Západ apeluje na libyjského generála: Stáhněte se z ropných terminálů

Těžba ropy
Těžba ropy
Foto: Pixabay

Tripolis - Jednotky libyjského generála Chalífy Haftara, který neuznává vládu podporovanou OSN, by se měly stáhnout ze tří ropných terminálů, které v Libyi nedávno obsadily. Dnes je k tomu vyzvaly Spojené státy a pět dalších západních zemí.

Spojené státy, Francie, Německo, Itálie, Španělsko a Británie uvedly, že „jediným správcem těchto zdrojů" je vláda národní jednoty, kterou uznává mezinárodní společenství. Libyjská ropa podle nich patří libyjskému lidu.

Země je na vývozu ropy závislá, z jejího prodeje pochází kolem 98 procent vládních příjmů. Obnova vývozu ropy je nyní jedním z hlavních problémů země. Než se Libye v roce 2011 propadla do chaosu, těžilo se tam denně asi 1,6 milionu barelů ropy a státní ropná společnost National Oil Corporation chtěla do roku 2017 těžbu zvýšit na 2,1 milionu barelů denně. Dnes se těžba pohybuje pouze kolem 200.000 barelů denně.

Všechny síly by se podle prohlášení také měly vyhnout jakýmkoli krokům, které mohou poškodit libyjskou energetickou infrastrukturu nebo ještě více narušit vývoz ze země. Z prohlášení citovala agentura AP. Státy rovněž varovaly před „nedovoleným vývozem ropy".

Jednotky generála Chalífy Haftara, které podporují mezinárodně neuznaný kabinet sídlící na východě země, obsadily a mají plně pod kontrolou tři ropné terminály Rás Lanúf, As-Sidru a Zuvajtínu. Jde o nejvýznamnější terminály v Libyi a právě přes ně se vyvážela většina ropy, než oblasti před více než dvěma lety obsadily milice.

Generál v minulosti působil ve vojsku bývalého libyjského vůdce Kaddáfího, v 80. letech se postavil proti němu a v revolučním roce 2011 se připojil k boji proti Kaddáfímu. Pak sestavil vlastní jednotky, které působí na východě Libye, kde bojují proti islámským radikálům.

Témata:  Libye ropa

Aktuálně se děje

8:45

Ukrajinská armáda stahuje z bojiště americké tanky Abrams

Ukrajina dočasně stáhla z bojiště americké tanky Abrams M1A1. Ukázaly se jako zranitelné při útocích ruskými drony, uvedla agentura AP s odvoláním na zdroje v americké armádě.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy