Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Evropa musí více bránit sama sebe, varuje maďarský premiér Orbán

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér
Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér
Foto: fidesz.hu **www.fidesz.hu**

Budapešť - Evropská unie by měla vést takovou imigrační politiku, která by se zaměřovala na unijní „sebeobranu". Před setkáním s předsedou Evropské rady Donaldem Tuskem to uvedl maďarský premiér Viktor Orbán.

O Orbánových slovech informovala maďarská tisková agentura MTI o odvoláním na mluvčího úřadu maďarského premiéra.

Orbán a Tusk se setkali v budově maďarského parlamentu v rámci příprav pátečního neformálního summitu 27 zemí EU bez Británie v Bratislavě. Věnovali se především migrační krizi, řekl mluvčí Bertalan Havasi. Tusk chce účastníky schůzky přesvědčit, že „Evropa je schopná svoje vnější hranice efektivně kontrolovat a bránit".

Maďarský premiér v této souvislosti vyzval Evropskou unii, aby přehodnotila svou migrační politiku a více bránila sama sebe.

Šéf Evropské rady se dnes dopoledne ve Varšavě sešel také s polskou premiérkou Beatou Szydlovou. Při té příležitosti uznal, že migrační krize obnažila slabosti a chaos, které vládnou v oblasti bezpečnosti vnějších hranic EU.

Témata:  Donald Tusk Viktor Orbán EU

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 11:50

WHO hovoří o globální pandemii. Obává se šíření ptačí chřipky

Světová zdravotnická organizace (WHO) vyjádřila znepokojení nad šířením ptačí chřipky (H5N1) na nové živočišné druhy a lidi. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy