Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Za světové problémy mohou politici. Jde jim jen o vlastní moc, volá šéf OSN

Pan Ki-mun, osmý generální tajemník OSN
Pan Ki-mun, osmý generální tajemník OSN
Foto: kmu.gov.ua **www.kmu.gov.ua**

New York - Jsem zklamán tím, že světoví lídři myslí víc na udržení se u moci než na zlepšení životních podmínek svých národů. Tato kritická slova pronesl šéf OSN Pan Ki-mun, kterému na konci roku vyprší mandát.

Současné světové problémy nezpůsobují běžní lidé, jsou často "zapříčiněny politiky", upozornil generální tajemník OSN v nezvykle otevřeném rozhovoru pro agenturu AP.

Pro mnoho vůdců je rozhodující, aby byli "zvoleni jakýmikoli prostředky", řekl. "A když už jsou u moci, myslím, že se staví nad lidi... a vytvoří se velká propast. Vládnou nad lidmi a jsou většinou zkorumpovaní a nerespektují hlasy lidí," dodal.

Pan uvedl příklad válkou zmítané Sýrie, kde násilí prodlužuje spor o budoucnost prezidenta Bašára Asada. "Na osudu jednoho muže by neměla záviset celá tato krize," řekl.

Dále prozradil, že na něj někteří politici naléhali, aby například nenavštívil nějaké místo, na kterém se vzápětí sami objevili. "Byli to oni, kdo tam chtěl být první a sbírat body," tvrdí s tím, že kdyby uvedl jména dotyčných politiků, bylo by to "docela výbušné".

Západní politici podle Pana na rozdíl od něj komunikují většinou prostřednictvím různých prohlášení, což je prý snadné. Také na něj údajně tlačili, aby něco neříkal. "Lidé tvrdí, že jsem byl zticha a nemluvil o lidských právech, ale mohu vám říct, že jsem mluvil víc než kterýkoliv ze západních politiků, kteří jsou velmi opatrní," prohlásil šéf OSN.

Pan se taky kriticky postavil k chodu OSN, jejíž rozhodovací procesy často vyžadují souhlas Valného shromáždění a/nebo Rady bezpečnosti, kterou může zablokovat jediný stát s právem veta. "Je to spravedlivé? Je to rozumné ve 21. století, když máte 193 členských států?" podotkl.

Témata:  Pan Ki-mun OSN (Organizace spojených národů)

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 21:41

Hamás ukázal rukojmího na videu. Zmocnil se ho na festivalu

Teroristé z palestinského hnutí Hamás ve středu zveřejnili video s jedním z rukojmích. Podle médií jde o izraelsko-amerického mladíka, kterého se militanti zmocnili na festivalu. V rámci války v Gaze má brzy následovat další fáze - izraelská ofenziva do Rafáhu. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy