Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Brexit bude mít negativní dopad na vztah mezi Evropou a asijskými velmocemi, varují analytici

Tokio
Tokio
Foto: Wikipedia **www.wikipedia.org**

Tokio - Brexit bude mít negativní dopad na vztah Evropy s asijskými velmocemi. Podle expertů, které cituje server listu The Japan Times, hrozí Bruselu i Londýnu oslabení pozic ve vztahu k Japonsku i Číně. Tokio se patrně v budoucnu více zaměří na vztahy s Francií a Německem.

Bývalý německý velvyslanec v Japonsku a Číně Volker Stanzel se domnívá, že brexit ve všech oblastech oslabí vyjednávací vliv EU vůči Japonsku a Číně. Změna poměru sil se podle něj projeví i v diskusích o navrhované dohodě o volném obchodu mezi EU a Japonskem. "V Číně se nad brexitem dost radovali," tvrdí Stanzel. "Čína se teď může stát více asertivní, Peking možná znovu otevře otázku přetrvávajícího zbrojního embarga EU," dodává.

Po brexitu může EU zaujmout i vstřícnější postoj k čínským územním nárokům a také být shovívavější k prohřeškům Pekingu v oblasti lidských práv, poznamenala britská nevládní organizace Centrum pro evropskou reformu.

"Myslím, že bez Británie Evropské unii hrozí, že se stane organizací méně nakloněnou liberalizaci světového obchodu, a tedy méně atraktivní pro Japonsko," říká bývalý britský velvyslanec v Japonsku David Warren.

Británie byla dlouhodobě považována za přímluvce Japonska uvnitř EU. Po brexitu ale samotný Londýn nebude podle analytiků schopen zlepšit své obchodní vztahy s Japonskem a Čínou.

Japonsko může najednou chtít navázat těsnější vazby s Německem a Francií. S Německem již Japonsko pojí silná angažovanost v rozvojové pomoci, s Francií zase sázka na jadernou energetiku, připomíná Marie Söderbergová, ředitelka Evropského institutu pro japonská studia.

Témata:  Brexit EU Japonsko

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 18:02

Joe Biden podepsal návrh zákona o pomoci Ukrajině, Tchaj-wanu a Izraeli

Americký prezident Joe Biden podepsal návrh zákona o pomoci pro Ukrajinu, Tchaj-wan a Izrael, což znamená, že Spojené státy vyčlení na balíček pro Kyjev přibližně 61 miliard dolarů. Několik hodin předtím ho podpořil Senát.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy