Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Libye převzala kontrolu nad ropnými terminály

Těžba ropy
Těžba ropy
Foto: Pixabay

Tripolis - Libyjská státní společnost National Oil Corporation (NOC) převzala od jednotek generála Chalífy Haftara tři ropné terminály a začne z nich vyvážet ropu.

Haftarovy síly v minulých týdnech vybojovaly tři ropné terminály Rás Lanúf, As-Sidra a Zuvajtína. Haftar nepodporuje mezinárodně uznávanou vládu v Tripolisu, působí na východě země. Ropná společnost naopak pod vládu v Tripolisu spadá, nicméně osvobození terminálů z rukou islamistů uvítala.

Šéf NOC Mustafá Sanalla dnes navštívil Zuvajtínu a řekl, že společnost přistoupila na převzetí přístavů od Haftarových jednotek. "V Zuvajtíně a Rás Lanúfu bude export zahájen okamžitě, z As-Sidru začne co nejdříve," řekl Sanalla. Jde podle něj o společné rozhodnutí vlády v Tripolisu a parlamentu, který stále působí na východě Libye.

Libyjští představitelé dnes oznámili, že ropné pole Nafúra obnovuje těžbu. Přerušena byla kvůli uzavření terminálu Zavajtína, ležícího severně od naleziště. Do Rás Lanúfu dorazil podle zdrojů z přístavu tanker, aby naložil 600.000 barelů ropy, což bude první nakládka od roku 2014.

Libye je závislá na vývozu ropy, z jejího prodeje pochází kolem 98 procent vládních příjmů. Obnova vývozu ropy je jedním z hlavních problémů země. Než se Libye v roce 2011 propadla do chaosu, těžilo se tam denně asi 1,6 milionu barelů ropy. Nyní se těžba pohybuje pouze kolem 200.000 barelů denně.

Témata:  Libye ropa

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 21:41

Hamás ukázal rukojmího na videu. Zmocnil se ho na festivalu

Teroristé z palestinského hnutí Hamás ve středu zveřejnili video s jedním z rukojmích. Podle médií jde o izraelsko-amerického mladíka, kterého se militanti zmocnili na festivalu. V rámci války v Gaze má brzy následovat další fáze - izraelská ofenziva do Rafáhu. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy