Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Merkelová čelí kritice z vlastních řad. Spojenci se obrací proti ní

Německá kancléřka Angela Merkelová na návštěvě v Praze (25. srpna 2016)
Německá kancléřka Angela Merkelová na návštěvě v Praze (25. srpna 2016)
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Mnichov – Německá kancléřka Angela Merkelová musí čelit ostré kritice i z vlastních řad. Tradičnímu spojenci její Křesťanskodemokratické unie (CDU) Křesťansko-sociální unií Bavorska (CSU) evidentně dochází trpělivost s oficiální migrační politikou země. Naposledy to dal velmi hlasitě najevo bavorský ministr vnitra Joachim Herrmann.

V Německu tento týden proběhla vlna zatýkání zaměřená na podezřelé z terorismu. Podle Herrmanna tento postup souvisí s nedostatečnou kontrolou imigrace. Německo teď podle něj „sklízí úrodu" dosavadní své dosavadní politiky.

„Do Německa přišly tisíce lidí, aniž by byla dostatečně ověřena jejich identita. Nyní víme, že Islámský stát cílevědomě využil této zranitelnosti a zamaskoval zabijáky jako uprchlíky," uvedl pro list Frankfurter Allgemeine Zeitung.

„Musíme zavést přísné hraniční kontroly a jasně identifikovat ty, kteří přichází do naší země. Lidé, jejichž totožnost nelze jistě ověřit, musí být bez jakýchkoli pochybností zadrženi na hranicích a musí počkat na vyjasnění situace," dodal bavorský politik.

Jeho slova podle serveru Breitbart představují další prohloubení napětí mezi bavorskou CSU a CDU Angely Merkelové, obě strany jsou přitom v alianci bez přestávky již od konce druhé světové války.

CSU hlasitě kritizuje migrační politiku Merkelové už od propuknutí krize. Bavorsko proti vůli spolkové vlády přijalo opatření vedoucí k zavedení přísných hraničních kontrol.

Před dvěma týdny bavorský ministr financí Markus Söder, další člen CSU, řekl, že by Německo mělo poslat velký počet migrantů domů, protože integrace tolika migrantů do společnosti je nemožná. „I s těmi nejlepšími úmysly na světě integrace nebude probíhat úspěšně, protože mnoho lidí pochází ze zcela odlišného kulturního prostředí," řekl Söder. „Němci nechtějí multikulturní společnost. Každý, kdo tady chce žít, se musí přizpůsobit našim hodnotám a nikoli naopak," dodal.

Obrovský příliv migrantů také vedl k nárůstu popularity anti-imigrační Alternativy pro Německo (AfD), která způsobila na začátku tohoto měsíce ponižující porážku straně Angely Merkelové v jejím domovském státě.

Úspěch AfD inspiroval bavorskou CSU, aby se i nadále držela tvrdé linie v oblasti přistěhovalectví. Začátkem tohoto měsíce vyzvala strana úřady, aby prioritně přijímaly křesťanské uprchlíky. „Stát si sám musí vybrat, koho přijme – nerozhodují o tom migranti," stojí v textu nazvaném „Německo musí zůstat Německem".

Témata:  Angela Merkelová Německo Konzervativní unie CDU/CSU

Aktuálně se děje

21. dubna 2024 21:53

Hamás kritizuje americkou pomoc Izraeli, prý porušuje právo

Palestinské teroristické hnutí Hamás odsoudilo novou americkou vojenskou pomoc Izraeli, kterou v sobotu schválila Sněmovna reprezentantů. Uvolněné prostředky mají jít zejména na posílení izraelské protivzdušné obrany, která v dubnu čelila také íránskému útoku. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy