Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Je NATO k něčemu? Evropské státy posílají jasný vzkaz do USA

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: NATO

Washington – Americký prezidentský kandidát Donald Trump se nechal slyšet, že je organizace NATO již zastaralá a byl by pro její zrušení. Na to ale zareagovaly státy Východní Evropy a Pobaltských států, podle kterých je NATO nutné. Informoval o tom server Politico.

Jedním z lidí, kteří se vyjádřili ve prospěch NATO je například polský prezident Andrzej Duda, který během své návštěvy Washingtonu uvedl: „Je v zájmu Spojených států nemít v Evropě válku. Aliance musí být chráněna ze všech stran," uvedl – důvodem by měla být rostoucí agrese Ruska.

Server připomíná, že ačkoliv je ve svém tvrzení, že NATO není potřeba, Donald Trump sám, podporu mají jeho postřehy, že evropské státy často americkou vojenskou sílu využívají, aniž by nabízely něco na oplátku. „Dokonce i prezident Barack Obama kritizoval přílišné spoléhání Evrpoy na americké vojenské výdaje," dodává server.

Ale například estonský ministr vnitra Hannes Hanso serveru vysvětlil, že země oplácí americkou vojenskou přítomnost jinými způsoby – například posíláním instruktorů do Iráku, kde by měli pomoci vycvičit místní bezpečnostní jednotky.

Bývalý Vrchní velitel spojeneckých sil NATO v Evropě, admirál James Stavridis, navíc podle serveru vysvětlil, že ačkoliv by členské státy měly své výdaje na obranu zvýšit, celkově členové NATO na obranu dávají 300 miliard dolarů, což je víc, než kolik na obranu utratí Rusko nebo Čína.

Zástupci Pobaltských států varují, že hrozba ze strany Ruska zdaleka není jen teoretická a poukazují na zvýšenou vojenskou přítomnost v ruském Kaliningradu, který leží mezi Litvou a Polskem. Podle Hansa by se Rusko a Bělorusko mohlo pokusit o uzavření malé hranice mezi Litvou a Polskem, aby jednotky NATO nemohly posílit Pobaltí.

Pobalstké státy a Polsko tak podle serveru chtějí trvalou přítomnost vojenských jednotek a zbraní ve svém regionu.

Témata:  NATO (Severoatlantická aliance) Donald Trump USA

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy