Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Masakr ve Středoafrické republice: Islamisté zabili už 20 civilistů

Islamisté, ilustrační fotografie
Islamisté, ilustrační fotografie
Foto: Reprofoto Al-Jazeera

Bangui - Ve Středoafrické republice pokračuje násilí, které mají na svědomí islamisté z hnutí Séléka. Od pátku na různých místech v centrální oblasti země zabili nejméně 20 lidí.

Muslimští bojovníci v pátek a v sobotu zabili celkem nejméně 20 osob a další lidi zranili ve městě Kaga Bandoro a několika okolních vesnicích, upřesnila policie.

Mírová mise MINUSCA, kterou do země vyslala OSN už v dubnu 2014, dnes sdělila, že o víkendu posílila své vojenské jednotky v oblasti Kaga Bandoro, aby zabránila dalšímu násilí. Mise má nyní kolem 10.000 mužů.

Středoafrickou republiku sužuje násilí od převratu z března 2013, za nímž stálo muslimské hnutí Séléka vedené Michelem Djotodiou. V této převážně křesťanské zemi se pak Djotodia prohlásil prvním muslimským prezidentem.

V polovině ledna 2014 ale pod tlakem sousedních států odstoupil, neboť nedokázal zastavit rozbroje mezi muslimskou menšinou a křesťanskou majoritou. V konfliktu již zahynuly tisíce lidí a statisíce jich opustily své domovy.

Témata:  Středoafrická republika Séléka terorismus

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy