Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Boje o ropu v Libyi pokračují: Provládní milice získaly zpět důležitý terminál

Těžba ropy
Těžba ropy
Foto: Pixabay

Benghází - V Libyi opět propukly boje o významné ropné terminály. Tentokrát mezi sebou válčí milice věrné vládě národní jednoty a jednotky generála Chalífy Haftara. Střety znamenají pro severoafrický stát značné ekonomické ztráty.

Milice věrné libyjské vládě dnes dobyly zpět ropný terminál As-Sidra. Nové boje jsou také u ropného terminálu Rás Lanúf. Uvedla to agentura Reuters s odvoláním na mluvčího milicí.

Haftarovy jednotky, které podporují mezinárodně neuznaný kabinet sídlící na východě země, vyhnaly 11. a 12. září členy ostrahy ropných zařízení PFG z celkem čtyř přístavů s ropnými terminály. Mluvčí protivládních jednotek podle agentury AFP sice potvrdil útok vládních milicí a boje v oblasti Rás Lanúf, ale nikoli dobytí terminálu As-Sidra.

Proti Haftarovým silám stojí jednotky ochránců ropných zařízení PFG, které se nedávno dohodly s oficiální vládou v Tripolisu, že umožní otevřít přístavy a obnovit vývoz ropy. K Haftarovi se ale připojilo mnoho bývalých vojáků libyjské armády, s jejichž pomocí generál terminály obsadil.

Dobytí terminálů posílilo Haftarovu pozici, takže bude mnohem obtížnější ignorovat jeho požadavky týkající se většího podílu na moci v budoucí libyjské vládě, poznamenala nedávno agentura AP. Haftar má podporu libyjského parlamentu sídlícího na východě země, který odmítl vládu národní jednoty v Tripolisu.

Terminály As-Sidra a Rás Lanúf, které leží mezi Syrtou a Bengházím, jsou uzavřeny od prosince 2014. O oba začátkem roku bojovali také radikálové IS. Libye je závislá na vývozu ropy, z jejího prodeje pochází 98 procent vládních příjmů.

Témata:  Libye ropa

Aktuálně se děje

17. dubna 2024 8:21

Česká televize odhalila jména všech deseti účastníků letošní StarDance

Jména všech deseti účastníků podzimní třinácté řady StarDance jsou známá. Česká televize ve středu na sociálních sítích odhalila jména pěti mužů, kteří se objeví na parketu. Už v pondělí prozradila, jaké slavné ženy budou usilovat o titul královny tanečního parketu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy

Francouzský prezident Emmanuel Macron a srbský prezident Aleksandar Vučič během společné tiskové konference před pracovní večeří v prezidentském Elysejském paláci v Paříži (Francie, 8. dubna 2024).

Srbsko se vzdává Ruska. Přibližuje se k NATO

Srbsko, jakožto kandidátská země pro vstup do EU je jednou z předních zemí na Balkánském poloostrově, která disponuje jednou z nejsilnějších armád v regionu. Jeho podpora je v kontextu evropských geopolitických snah více než důležitá. Historicky bylo Srbsko blíže k politice Kremlu, což se ale podle současných událostí mění. Srbové se stále více orientují na západní hodnoty a spojenectví.