Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Rusko kvůli Sýrii nadává na USA. Požaduje mimořádně zasedání OSN

Ruské bojové letectvo v Sýrii
Ruské bojové letectvo v Sýrii
Foto: mil.ru

Moskva/Washington/Damašek - Situace v Sýrii se ani přes pokračující postup vládních a koaličních jednotek v boji proti militantním radikálům nijak nelepší. Týdenní příměří skončilo a zatímco Spojené státy se drží jeho chatrnosti, podle Ruska nemělo žádný smysl. Země proto požaduje mimořádné zasedání OSN.

Podle Ruska jednoduše "nemá smysl", aby syrská vláda vyhlašovala týden trvající příměří, když ho povstalci soustavně porušovali. "Povstalci nedodržují zastavení bojů. Jsme přesvědčeni o tom, že jednostranné příměří ze strany syrských vládních sil nemá smysl," řekl jménem ruského ministerstva obrany generál Sergej Rudskoj.

Rudskoj podle agentury DPA také zkritizoval USA za neplnění svého podílu v dohodě o příměří, zejména co se týče nerozlišování mezi takzvanou umírněnou opozicí a islámskými teroristy. Tvrdí, že Spojené státy nemají skutečný vliv na skupiny bojující proti syrské vládě, které podporují.

Šéf americké diplomacie John Kerry ale tvrdí, že týdenní příměří v Sýrii sice bylo "křehké, ale přetrvalo". Příměří vstoupilo v platnost minulý týden v pondělí se záměrem vytvořit společné rusko-americké vojenské zařízení na koordinaci útoků proti extremistům.

Rusko chce schůzi OSN

Syrská organizace pro lidská práva (SOHR) uvedla, že sobotní nálet letounů Spojených států zabil 90 příslušníků syrské vládní armády. Ve vypěté situaci jde o přešlap, který, byť nebyl úmyslný, také nadzvedl Rusko ze židle. Země proto předložila návrh na mimořádné zasedání OSN.

Centrální velení americké armády (CENTCOM) upřesnilo, že "nálety byly zastaveny okamžitě poté, co byli představitelé koaličních sil informováni ruskými partnery, že je možné, že zasažení vojáci a vojenská vozidla byly součástí syrských ozbrojených sil". USa tvrdí, že koaliční síly zasáhly pozice syrské armády neúmyslně. Mluvčí ruského ministerstva zahraničních věcí Marija Zacharovová ale uvedla, že Rusko bude od Washingtonu žádat "úplné a podrobné vysvětlení".

Podle agentury DPA řekla, že nálet podle posloužil zájmům Islámského státu. Syrská vládní armáda podle agentury AP potvrdila, že letadla Spojenými státy vedené koalice zasáhla základnu vládních sil v provincii Dajr az-Zaur.

Sýrie považuje incident za "důkaz, že Spojené státy podporují Islámský stát a jiné teroristické skupiny" pod lživou zástěrkou boje proti terorismu. Spojené státy se podle prohlášení velení syrské armády podobají Izrael, který v sobotu podnikl nálet na pozice syrského vládního dělostřelectva v provincii Kunajtra. Syrské ministerstvo zahraničních věcí zaslalo Radě bezpečnosti OSN poselství s žádostí o "odsouzení americké agrese".

Témata:  ruské angažmá v Sýrii USA Sýrie Rusko OSN (Organizace spojených národů)

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 12:57

GIBS obvinila policisty kvůli únorovému incidentu před barem v Praze

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy