Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Poprask v Německu: Kandidát AfD obchodoval s nacistickými medailemi

AfD (Alternativa pro Německo)
AfD (Alternativa pro Německo)
Foto: Alternative für Deutschland AfD

Berlín - Rudolf Müller (65), přední kandidát Alternativy pro Německo (AfD) pro jarní zemské volby v Sársku, je podezřelý z šíření propagandy protiústavní organizace. Hájí se tím, že si nebyl vědom toho, že prodejem vyznamenání s nacistickou symbolikou porušuje zákon.

Müller ve svém obchodě se starožitnostmi prodává nacistická vyznamenání a speciální peníze užívané v koncentračních táborech. Dnes o tom informovala agentura DPA.

Na řádech z nacistického Německa je vyobrazen hákový kříž, jehož užívání, stejně jako jiných nacistických symbolů, německé zákony zakazují. Není ani povoleno s takovými předměty obchodovat.

Müller se podle svých slov domníval, že pokud tato vyznamenání veřejně nevystavuje, nedopouští se ničeho nezákonného. K dotazu na původ medailí uvedl, že je získává od dědiců vyznamenaných lidí. Velký zájem o vyznamenání podle něj mají zejména američtí a francouzští turisté.

Nacistické peníze, které Müller nabízí, podle televize ARD pocházejí z Terezína. Obchod s ním německé zákony nijak nepostihují. Předseda německé Ústřední židovské rady Josef Schuster ale prohlásil, že vydělávání na předmětech z koncentračních táborů považuje za neuctivé.

Celostátní vedení AfD se pokusilo svou zemskou organizaci v Sársku už jednou rozpustit, když se ukázalo, že dva politici ve vedení organizace, Josef Dörr a Lutz Hecker, udržovali v minulosti kontakty s neonacistickou scénou.

Témata:  AfD Německo koncentrační tábory

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 16:34

Francouzská policie zadržela 16letého přivržence IS, který chtěl útočit během olympiády

Francouzské orgány činné v trestním řízení zadržely a začaly vyslýchat 16letého chlapce, který avizoval, že chce spáchat útok během letní olympiády v Paříži. Policie u něj našla slib věrnosti teroristické síti Islámský stát (IS). Případ převzala prokuratura, která se zabývá teroristickými činy, informovala ve středu francouzská zpravodajská televize BFM.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy