Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Amerika o usmíření s Ruskem nestojí? Diplomat varuje před novými vlivy

Vlajka USA
Vlajka USA
Foto: Pixabay

Americké ministerstvo obrany se fakticky vzepřelo autoritě prezidenta Spojených států, když se nechalo slyšet, že se může, ale také nemusí řídit příměřím v Sýrii. V rozhovoru pro server rt.com to tvrdí Alastair Crooke, vysloužilý britský diplomat a bývalý pracovník tajné služby MI6.

Příměří nemělo šanci

"Ne, ne tak docela. Dává to pramalý smysl," odpovídá Crooke na otázku, co soudí o výroku amerického generála Dunforda, že v syrském vzdušném prostoru by se měly volně pohybovat pouze letouny Spojenými státy vedené koalice a zda situace začíná připomínat libyjský scénář. Pokud by došlo k takovému opatření, rovnováha sil by byla vychýlena ve prospěch džihádistických sil, což by teoreticky mohl být i účel, spekuluje bývalý agent.  

Vyhlášení bezletové zóny by podle diplomata poškodilo pouze syrský režim, jelikož USA pochopitelně nemají žádnou kontrolu nad džihádisty v Sýrii, pokračuje diplomat. "Tím myslí, že se mohou domnívat, že jistou kontrolu mají, ale v praxi tomu tak není," zdůrazňuje Crooke. Dodává, že všechny povstalecké skupiny od samého začátku odmítaly klid zbraní a nerespektovaly ho, jelikož nedávno získaly nové zbraně, přeskupily se a dostalo se jim posil.

Bezletová zóna nad Sýrii by tak vedla pouze k dalším bojům a představovala by asymetrickou nevýhodu pro režim v Damašku, soudí někdejší příslušník MI6. Přidává kontroverzní tvrzení, že většina syrských jednotek má za úkol chránit civilní obyvatelstvo v oblastech, kde se mohou pohybovat, přeskupovat, shromažďovat, operovat a útočit povstalci.

Nemožnost nasadit letectvo by tak vzala syrskému režimu možnost chránit svoje pozemní jednotky, pokračuje Crooke. Dodává, že bez vzdušných sil jsou Asadovu režimu loajální vojska bezbranná.   

Diplomat souhlasí s tvrzením autoritářského prezidenta Bašára Asada, že bez vnějšího vměšování by se situace v Sýrii v rámci několika měsíců dramaticky zlepšila. "Bylo tomu tak od počátku a já jsem v průběhu tohoto konfliktu Sýrii navštěvoval," konstatuje Crooke. Podotýká, že v syrské válce jsou hluboce angažované západní země či státy Perského zálivu a jde o geopolitickou válku: "Není to válka o Sýrii nebo v Sýrii; stal se z ní geopolitický konflikt mezi dvěma protichůdnými stranami."

Někdejší pracovník tajných služeb deklaruje, že z posledních americko-ruských rozhovorů bylo poměrně jasné, že nabízejí pouze malou naději na skutečné příměří v Sýrii. Odkazuje především na jistou formu vzdoru amerického ministerstva obrany vůči autoritě prezidenta Baracka Obamy projevující se stanoviskem Pentagonu, že příměřím se může, ale také nemusí řídit. To Crooke označuje vzpouru ve Washingtonu.

Druhý důvod diplomat spatřuje ve skutečnosti, že USA nekontrolují bojující síly. "Takže jak chtějí uplatňovat příměří v těchto podmínkách?" pokládá Crooke řečnickou otázku. Domnívá se, že ve Spojených státech probíhá turbulentní prezidentská volební kampaň a teprve po zvolení nové hlavy státu uvidíme, jaké existují možnosti.    

Jestřábi détente nechtějí

Zároveň zřejmě dojde k jisté eskalaci situace na Ukrajině, spekuluje Crooke, jelikož oba konflikty jdou podle něj ruku v ruce a případné uspokojivé řešení v Sýrii by mělo velký dopad na posun v ukrajinské otázce. "Ale je víc než pravděpodobné, že uvidíme přiostření obou," varuje někdejší příslušník MI6.

Crooke míní, že navzdory krachu příměří v Sýrii je zcela zřejmé, že Obamova administrativa usiluje o uvolnění vztahů s Moskvou. "Koneckonců nejde o prvního prezidenta, který se o  détente s Ruskem pokouší," deklaruje diplomat. Připomíná, že první takový pokus přišel od prezidenta Eisenhowera, ale potopil ho incident, kdy Sovětský svaz sestřelil nad svým územím špionážní letoun CIA typu U-2 pilotovaný Garym Powersem.   

"To, co vidíme nyní, je potápění pokusu prezidenta Obamy o détente s Ruskem," tvrdí Crooke, podle něhož šéf Bílého domu čelí opozici ze strany ministerstva obrany, CIA, deníků New York Times a Washington Post či prezidentské kandidátky Hillary Clintonové. Bývalý agent MI6 míní, že na základě toho, co se doposud odehrálo, není pravděpodobné, že Obama odolá.   

Prostřednictvím hlasitých obvinění se Spojené státy snaží pouze vytěžit co nejvíce z nepříliš slibné situace, konstatuje Crooke. Jako příklad uvádí sestřel letu MH17 nad Ukrajinou, kdy se první obvinění na adresu Ruska snesla ještě dříve, než byla prověřena fakta a zahájeno vyšetřování.  

"Vidíme tady stejnou věc, přímo online se tvrdí, že Rusko je pochopitelně zodpovědné za vše, co se stalo," hřímá diplomat. Celou situaci pak považuje pouze za válku narativů. "Západ je v ní velmi dobrý, jelikož zcela ovládá mainstreamová média," uzavírá jednostranným konstatováním Crooke.    

Témata:  Sýrie USA Rusko

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy