Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Merkelová a Putin si telefonovali kvůli Ukrajině a Sýrii

Německá kancléřka Angela Merkelová na návštěvě v Praze (25. srpna 2016)
Německá kancléřka Angela Merkelová na návštěvě v Praze (25. srpna 2016)
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Moskva – Telefonicky spolu dnes jednali ruský prezident Vladimir Putin a německá kancléřka Angela Merkelová. Tématem jejich rozhovoru byla situace v Sýrii i ukrajinská krize. Telefonát se podle Kremlu uskutečnil z německé iniciativy.

Podle Kremlu si spolu Putin a Merkelová dohodli kalendář dalších schůzek v takzvaném normandském formátu na různé úrovni. Francouzský prezident François Hollande minulý týden prohlásil, že nová schůzka normandské skupiny na úrovni hlav států by se mohla uskutečnit „během nejbližších týdnů".

Právě tam před dvěma lety poprvé jednali o bojích s proruskými separatisty v oblasti Donbasu na východě Ukrajiny ruský a ukrajinský prezident ve společnosti Hollandea a německé kancléřky. Ve stejném složení pak dospěli loni v únoru v Minsku k uzavření dohod, které měly vést k urovnání konfliktu.

Oba dnes podle Kremlu „shledali účelným sladit úsilí ohledně bezpečnostních a politických aspektů urovnání konfliktu na Donbasu v rámci snahy o splnění minských dohod". Putin také „vyjádřil naději, že se ukrajinská strana zdrží ozbrojených provokací a konečně podnikne reálné kroky ke splnění svých politických závazků", zejména pokud jde o ústavní reformu se zakotvením autonomie Donbasu a udělení amnestie rebelům.

Ukrajina naopak obviňuje Rusko, že navzdory dohodám vojensky podporuje povstalce na Donbasu, což Moskva popírá. Ukrajinská armáda dnes obvinila separatisty, že navzdory příměří zabili jednoho vojáka vládních vojsk a další dva zranili.

Putin a Merkelová se dotkli také situace v Sýrii, zejména pokud jde o zajištění klidu zbraní na základě americko-ruské dohody z 9. září. Ruský prezident řekl, že by američtí partneři měli splnit svůj slib a zajistit, jak rozlišit takzvanou umírněnou opozici od teroristických skupin. Ujistil také o snaze Ruska nastolit trvalé příměří a zlepšit humanitární situaci v Sýrii.

Témata:  Angela Merkelová Vladimír Putin Ukrajina

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 12:54

Babiš sepsul migrační pakt EU. Fialu a Rakušana obvinil ze zrady na Česku

Expremiér Andrej Babiš (ANO) označil unijní migrační pakt na čtvrteční mimořádné schůzi za největší zradu v novodobých českých dějinách, ze které obvinil premiéra Petra Fialu (ODS) a ministra vnitra Víta Rakušana (STAN). Dohoda podle Babiše obsahuje skryté uprchlické kvóty a zavazuje země k přijímání migrantů z afrických či blízkovýchodních zemí. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy