reklama

Dva nynější padesátníci - Rudha al-Najjar (51) a El-Gherissi (52) - popsali metodu, kdy byli připoutáni na imitaci elektrického křesla, kde jim byly na prsty nasazeny kovové kontakty a na hlavu helma ze stejného materiálu, vše propojené drátěnými vodiči. El-Gherissi byl nucen do křesla usednout a kontakty byly zapojeny do elektrického rozvodu, ale k elektrickému výboji nikdy nedošlo.

Jedná se o tuniské občany, kteří byli minulý rok propuštěni a repatriováni do své vlasti. Přestože nebyli obviněni z žádného trestného činu, americká vláda v jejich případě nepřistoupila k žádné kompenzaci. Dvojice byla zadržována po dobu 13 let a během této doby opakovaně mučena. K této činnosti docházelo v cihlové továrně zvané Salt Pit (solná jáma), nacházející se severně od Kábulu. Referuje o tom zpráva označená jako Detention Site COBALT.

Zdroj: YouTube

Al-Najjar i El-Gherissi byli zadrženi v Pákistánu s půlročním odstupem. První byl označen jako člen ochrany Usámy bin Ládina, což on sám odmítal a nikdy nebyl předložen žádný důkaz, který by podobné obvinění prokázal. El-Gherissi uvedl, že jeho provinění údajně spočívalo v členství v Ál-Kaidě a vazbami na teroristické skupiny, což důrazně popíral.

Životní trauma po zbytek života

Al-Najjar popsal svůj pobyt v "temné kobce" jako nejhorší zážitek v životě. Vyšetřovatelé po něm požadovali informace, které jim nemohl poskytnout. Ohnuli ho v pase, ruce mu připoutali k nohám, na hlavu dali pytel a do konečníku mu vsunuli neznámý předmět. Podle získaných dokumentů, které mají členové amerického senátu k dispozici, byly tyto "anální incidenty" v Salt Pit prováděny často "velkou silou". Na tomto místě byl prokazatelně umučen afghánský zajatec Gul Raman.

Al-Najjar také uvedl, že ho věznitelé nechali viset připoutaného za zápěstí ke kovové tyči nad hlavou i 24 hodin, přičemž nohama jen stěží dosáhl na zem. Uvedl, že byl často bit obuškem přes nohy, hýždě a záda, přičemž mnoho úderů zasáhlo jeho ledviny. Další metodou bylo připoutání celým tělem k desce a obrácen tváří dolů byl potápěn do nádoby s ledovou vodou. Dále popsal, že po dobu věznění k němu docházel lékař, kterého Al-Najjar popsal jako Američana, a dával mu injekce pro snížení otoků způsobených bitím. "Jakmile zmizely, dal mým tyranům zelenou k novému mučení. Už jsem to nemohl snášet, byl jsem na pokraji sil," uvedl pro Human Rights Watch Al-Najjar.

 

El-Gherissi vypověděl, že prošel podobnými praktikami. Jednou mu dokonce věznitelé ukázali rakev a sdělili mu, že je určena pro něj. Další mučení prý zastavil doktor. "Řekl jim, že jestli budou ještě týden pokračovat, tak zemřu, Nejvíc trpěla moje záda. Nemohu spát, mám poruchy vidění, problémy s nohami... nejsem schopen ujít delší vzdálenost. Někdy si říkám, jak to mám zvládnout."  El-Gherissi byl poté přesunut do totální izolace, kde strávil dva měsíce.

Al-Najjar uvedl, že během svého věznění prodělal zlomeniny kyčle, kotníku a žeber. V důsledku mučení prodělal operaci kýly, trpí vředy, otokem jater, onemocněním ledvid a poškozením sluchu. 

Mezery ve zprávě Senátu. Záměrně?

Provizorní elektrické křeslo se však ve zprávě amerického Senátu týkající se otázek mučení a čítající 499 stran, neobjevuje. Jsou zde ale zachyceny jiné praktiky: od waterboardingu přes záměrné podchlazování k análnímu zneužívání a dlouhotrvajícímu zavěšování vězňů do prostoru. Celá zpráva Senátu čítá zatím 6000 stran, ale stále se na ní ještě pracuje.

"Dva zmínění vězni patřili mezi dříve zadržené v rámci programu CIA - do té doby jsme od nikoho přímo neslyšeli nic o operaci COBALT. Jejich výpovědi naznačují, že naše znalosti o mučících metodách popsaných v souhrnné zprávě Senátu jsou stále značně omezené. Jednalo se o mnohem brutálnější metody, které však nejsou veřejnosti známy - není vyloučeno, že se časem dozvíme ještě o dalších formách mučení," uvádí ve svém komentáři Human Rights Watch.

COBALT lze označit jako jednu z temných stránek působení CIA v Afghánistánu. Ve zprávě Senátu jsou jejich skutečná místa výskytu začerněna, ale Human Rights Watch se domnívají, že budou schopni některá z nich identifikovat. Americká vláda prokazatelně zadržovala 119 osob, které CIA týrala či přímo mučila, ani v jednom případě nedošlo alespoň k částečné kompenzaci. Celá zpráva Senátu o praktikách CIA nebyla nikdy zcela odtajněna.