Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Diplomatická krize mezi Moskvou a Washingtonem pokračuje, v Halabu se i dnes bojovalo

Sýrie
Sýrie
Foto: Pixabay

Damašek/Moskva/Ženeva/Brusel – I dnes pokračovaly v syrském Halabu boje mezi syrskými vládními silami a povstalci. Z vládní části města je hlášeno šest mrtvých a přes 40 raněných. Nelepší se ani vztahy mezi Washingtonem a Moskvou.

Diplomatická krize mezi Ruskem a USA pokračuje - Washington dnes obvinil Moskvu z nezodpovědného postupu v Sýrii. Obě strany ale trvají na tom, že o mír v Sýrii stále usilují – a to přesto, že jednat o tom nebudou bilaterálně. Vysoký komisař OSN pro lidská práva Zajd Husajn navrhuje omezit práva veta stálých členů Rady bezpečnosti OSN. Francie a Španělsko hledají v radě bezpečnosti spojence pro návrh nové rezoluce.

V ní je požadavek na zastavení vojenských letů nad Halabem a vytvoření mechanismu OSN na monitorování podmínek rezoluce. Rusko text napadlo s tím, že nepřinese do Sýrie klid. Jeho vyslanec při OSN Vitalij Čurkin řekl, že mechanismus dohledu nad příměřím byl už dříve vytvořen a nebyl používán.

Stálí členové RB OSN by měli přijít o možnost použít právo veta "ve chvíli, kdy existuje vážné podezření z páchání válečných zločinů, zločinů proti lidskosti nebo genocidy", navrhl dnes také Husajn. Umožnilo by to podle něj předat konflikt Mezinárodnímu trestnímu soudu.

Šéf americké diplomacie John Kerry řekl, že USA stále usilují o ukončení války, ale Moskva podle něj postupuje neodpovědně, když podporuje režim syrského prezidenta Bašára Asada. "Budeme dál prosazovat smysluplné, trvalé a prosaditelné ukončení bojů napříč Sýrií - a to znamená také konec letů syrských a ruských bojových letadel v určitých oblastech," řekl Kerry, podle kterého mají všechny strany konfliktu povinnost zajistit dodávky humanitární pomoci.

Jeho ruský protějšek Sergej Lavrov řekl, že Rusko chce syrskou krizi stále řešit, i když USA vypověděly spolupráci. Generální tajemník OSN Pan Ki-mun vyzval Moskvu a Washington, aby obnovily jednání o příměří.

Ruské ministerstvo zahraničí také informovalo o pondělním útoku na ruské velvyslanectví v Damašku. Povstalecké skupiny prý na objekt útočily minometnou palbou, několik střel dopadlo do blízkosti rezidence, ale nikdo nebyl zraněn.

Podle televizní stanice Fox News Rusko o víkendu dopravilo na svou námořní základnu v syrském Tartúsu protiraketový a protiletecký systém SA-23. Ruské ministerstvo to potvrdilo ve zprávě, kde pro systém použilo označení S-300. Ještě není zkompletován a televize se domnívá, že jeho hlavním smyslem je odrazit případný americký útok řízenými střelami, protože oponenti, kteří bojují v Sýrii proti Damašku a Rusku, žádné letecké zbraně nemají. Ruské ministerstvo obrany uvedlo, že „není jasné, proč umístění systému vyvolává "takový povyk mezi západními partnery".

Ve vládní části Halabu dnes povstalci útočili i na univerzitní koleje a zabili šest lidí. Podle syrských sdělovacích prostředků je mezi nimi několik studentů. Armáda a její spojenci útočili na povstalci ovládanou východní část Halabu z jihu. Podle organizace syrských ochránců lidských práv zemřelo v Halabu za čtrnáct dní od vypovězení zářijového příměří na 420 lidí.

OSN ohlásila, že je připravena dopravit do obléhaných částí Sýrie humanitární pomoc, ale že stále čeká na povolení k průjezdu konvojů.

Témata:  Sýrie Rusko USA

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 16:34

Francouzská policie zadržela 16letého přivržence IS, který chtěl útočit během olympiády

Francouzské orgány činné v trestním řízení zadržely a začaly vyslýchat 16letého chlapce, který avizoval, že chce spáchat útok během letní olympiády v Paříži. Policie u něj našla slib věrnosti teroristické síti Islámský stát (IS). Případ převzala prokuratura, která se zabývá teroristickými činy, informovala ve středu francouzská zpravodajská televize BFM.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy