Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Le Pen se nevzdává. Kvůli vyloučení se soudí z FN a žádá milionové odškodné

Francie
Francie
Foto: Pixabay

Paříž - V rodině Le Pennových panují rozbroje, které se dostaly až k soudu. Krajně pravicový politik Jean-Marie Le Pen (88) vede právní bitvu kvůli svému vyloučení ze strany Národní fronta (FN) a chce navrátit členství.

Na dnešním soudním stání na pařížském předměstí Nanterre rovněž po FN žádal odškodné dva miliony eur (54 milionů Kč). Soud sdělil, že rozhodne 17. listopadu.

Le Pen byl ze strany vyloučen kvůli opakovaným antisemitistickým výrokům, například plynové komory označil za "historický detail". Nyní chce, aby soud anuloval krok strany z loňského srpna. Politik tvrdí, že FN porušila vnitřní předpisy.

"Chci vítězství, vítězství spravedlnosti," prohlásil před novináři Le Pen při příchodu do soudní budovy. Loňské rozhodnutí FN v čele s jeho dcerou Marine Le Penovou označil za "popravu". Nevyloučil ale, že se s dcerou usmíří.

"Le Pen toho od FN nemůže příliš očekávat, osud starého šéfa se zdá zpečetěn. Strana bez ohledu na soudní verdikt hodlá uplatnit své politické rozhodnutí, aby Le Pen ve straně už nepůsobil," tvrdí podle listu Le Point jeden z členů vedení FN.

Le Pen vedl FN od jejího založení do ledna 2011, kdy ho v čele strany nahradila jeho dcera Marine Le Penová (48). Ta patří k favoritům prezidentských voleb na jaře 2017 a ve snaze získat více voličů se od výroků svého otce distancovala.

Témata:  Jean-Marie Le Pen Národní fronta Francie

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 21:41

Hamás ukázal rukojmího na videu. Zmocnil se ho na festivalu

Teroristé z palestinského hnutí Hamás ve středu zveřejnili video s jedním z rukojmích. Podle médií jde o izraelsko-amerického mladíka, kterého se militanti zmocnili na festivalu. V rámci války v Gaze má brzy následovat další fáze - izraelská ofenziva do Rafáhu. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy