Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Nad Islandem létají české gripeny, střeží tamní vzdušný prostor

Gripen maďarského letectva HuNAF
Gripen maďarského letectva HuNAF
Foto: gripenblogs.com

Praha - Pětice českých stíhacích letounů JAS-39 Gripen odletěla na Island minulý čtvrtek a dnes začala střežit tamější vzdušný prostor.

Pětice českých gripenů je tentokrát vyzbrojena novým typem raket. Během úterý a dneška jednotka získala potřebnou certifikaci, která potvrdila její schopnost ostrého nasazení.

"Tato certifikace je nutná k zaujetí ostré hotovosti, kterou budou držet české letouny JAS-39 Gripen při ochraně vzdušného prostoru členského státu NATO," uvedl Marek Maxim Švancara z českého kontingentu.

Inspektoři se při samotné kontrole zaměřili především na dodržení časových norem při vyhlášení takzvané hotovosti a zachování správných postupů. "Kontrola připravenosti vrcholí cvičným vzletem dvou letounů JAS-39 Gripen," popsal velitel mise Jaroslav Tomaňa. Další český letoun při tom simuluje nepřítele.

"Velmi oceňuji úsilí všech příslušníků jednotky, které tomuto okamžiku předcházelo," poznamenal k získání certifikace náčelník generálního štábu Josef Bečvář.

Témata:  Gripen Armáda České Republiky Island

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 14:22

Španělský premiér Pedro Sánchez zvažuje rezignaci

Španělský premiér Pedro Sánchez ve středu uvedl, že zvažuje možné odstoupení v reakci na oznámení soudu, který zahájil vyšetřování premiérové ​​manželky na základě podezření z korupce. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy