Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Nobelova cena za mír putuje do Kolumbie. Získal ji prezident Santos

Juan Manuel Santos
Juan Manuel Santos
Foto: Agencia Brasil **http://agenciabrasil.ebc.com.br**

Oslo - Letošní Nobelovu cenu za mír získal kolumbijský prezident Juan Manuel Santos, který dojednal mírovou dohodu s hnutím Revoluční ozbrojené síly Kolumbie (FARC).

Dohoda oficiálně ukončila 52letou občanskou válku v zemi. Rozhodnutí o ceně dnes v Oslu oznámil norský Nobelův výbor.

Uvedl, že ocenění Santosovi udělil "za jeho odhodlané úsilí dovést ke konci více než 50 let dlouhou občanskou válku, která si vyžádala životy nejméně 220.000 Kolumbijců a vyhnala z domovů téměř šest milionů lidí".

Podle Nobelova výboru by "ocenění mělo být rovněž vnímáno jako pocta kolumbijskému lidu, který navzdory obrovskému utrpení nevzdal naději na spravedlivý mír, a všem stranám, které přispěly k mírovému procesu". "Tato pocta je vzdávána v neposlední řadě také nesčetným obětem občanské války," dodal Nobelův výbor.

Signatáři letošní dohody, kolumbijský prezident Santos a vrchní velitel FARC Timoleón Jiménez zvaný Timošenko, patřili u analytiků i sázkových kanceláří mezi nejvíce favorizované kandidáty.

Jejich naděje na zisk ocenění ale podle řady expertů klesly poté, co obyvatelé Kolumbie o víkendu v referendu mírovou dohodu vlády s povstalci odmítli. Nobelův výbor ovšem v minulosti již několikrát dal ocenění stranám v nedokončeném mírovém procesu, aby je podpořil.

Mezi favority byly dále obyvatelé řeckých ostrovů, kteří pomáhají migrantům po strastiplné cestě přes Středozemní moře do Evropy, a dobrovolní záchranáři působící ve válečných oblastech v Sýrii. Stejně jako loni byly mezi kandidáty také papež František a konžský gynekolog Denis Mukwege, jenž pomáhá obětem znásilnění. Podle expertů měla naději na zisk Nobelovy ceny za mír také ruská obhájkyně lidských práv Svetlana Gannuškinová.

Loni Nobelovu cenu za mír překvapivě získala čtveřice tuniských organizací, která přispěla k budování demokracie v Tunisku po roce 2011, kdy se v zemi uskutečnila první z revolucí "arabského jara".

Témata:  Nobelova cena Kolumbie Juan Manuel Santos

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 21:50

Biden poprvé deklaroval, že chce debatovat s Trumpem

Listopadovým prezidentským volbám v USA by měly předcházet předvolební duely obou kandidátů. Úřadující prezident Joe Biden se v pátek jasně vyjádřil, že nejpozději na podzim je ochoten debatovat s republikánským vyzyvatelem a svým předchůdcem Donaldem Trumpem, informovala AP. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy