Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Kdo letos obdrží Sacharovovu cenu? Šanci mají aktivisté

Evropská Unie
Evropská Unie
Foto: European Union

Brusel - Evropský parlament 27. října oznámí letočního laureáta Sacharovovy ceny. Do užšího výběru se dostali turecký novinář, vůdce krymských Tatarů a aktivistky z komunity jezídů.

Slavnostní předání ceny se uskuteční ve Štrasburku 14. prosince. Naději získat ocenění má bývalý šéfredaktor tureckého opozičního listu Cumhuriyet Can Dündar, který je ve své zemi pronásledován za zveřejnění informací o tureckých dodávkách zbraní syrským povstalcům. Za vyzrazení státního tajemství dostal v nepřítomnosti více než pěti let vězení.

Dalším nominovaným je vůdce krymských Tatarů Mustafa Džemilev, který z Krymu uprchl do ukrajinského exilu, poté co se dostal do konfliktu s ruskou okupační správou omezující práva jeho krajanů.

Do užšího výběru se dostaly také členky a aktivistky za lidská práva z jezídské komunity z Iráku Nadja Muradová a Lamíja Adži Bašárová, které bojují proti sexuálnímu zotročování žen příslušníky Islámského státu.

Sacharovova cena je určena osobnostem, skupinám a organizacím, které podle europoslanců dosáhly významného pokroku při obraně lidských práv a svobody myšlení. Evropský parlament cenu uděluje od roku 1988, kdy ji získal Nelson Mandela. O rok později byl oceněn Alexander Dubček.

Témata:  lidská práva EU Sacharovova cena

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 13:46

Černochová vymění šéfa Vojenského zpravodajství. Bude jím Bartovský

Vláda ve středu na návrh ministryně obrany Jany Černochové (ODS) odsouhlasila jmenování brigádního generála Petra Bartovského ředitelem Vojenského zpravodajství (VZ). Po úterním projednání na plénu sněmovního obranného výboru tak byly splněny zákonné podmínky pro jeho jmenování.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy