Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Sňatek v Turkmenistánu můžou mít pouze lidé bez HIV

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Pixmac

Ašgabat - Turkmenistán zakročil proti HIV pozitivním osobám. Každý pár se zájmem o sňatek je na základě nového vládního nařízení povinen k žádosti připojit test na přítomnost viru. Pokud je pozitivní, manželství bude odepřeno.

Autoritářský turkmenský vůdce Gurbanguli Berdymuhamedov, bývalý zubař, okázale dbá na zdraví národa. Letos v lednu z pultů například zmizely tabákové výrobky. K dostání jsou však na černém trhu.

Informace o rozšíření AIDS nejsou v Turkmenistánu k dispozici. Nové nařízení, které vstoupilo v platnost okamžitě, má podle úřadů "vytvořit podmínky pro zdraví turkmenských rodin a zabránit narození HIV pozitivních dětí".

Test musejí povinně podstoupit i osoby, u nichž je zjištěno užívání narkotik, cizinci žádající o pracovní povolení, vězňové a dárci krve.

Témata:  Turkmenistán HIV (RNA virus z rodu lentivirus) manželství svatba

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 9:26

Putin se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny

Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny. Bude to jeho první zahraniční cesta od opětovného zvolení do prezidentské funkce, která má posílit vztahy mezi Moskvou a Pekingem. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy