Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Společně zmůžeme více, prohlásil Duda. Ostatní však vidí obraz skupiny rozdílně

Andrzej Duda
Andrzej Duda
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Lańcut (Polsko) - Společně zmůžeme více, zdůraznil polský prezident Andrzej Duda na úvod dvoudenní schůzky prezidentů zemí visegrádské čtyřky (V4), tedy Česka, Polska, Slovenska a Maďarska, a apeloval, aby se toto motto prosadilo v rámci Evropské unie.

Český prezident Miloš Zeman podle svého mluvčího poznamenal, že zejména u migrační krize se V4 ukázala moudřejší než zbytek EU. Slovenský prezident Andrej Kiska naopak upozornil na nynější špatný obraz skupiny v Evropě a vyzval nepoužívat V4 jako štít pro vnitropolitické záměry.

Prvním tématem, o kterém hlavy států na východopolském zámku Lańcut hovořily, byla větší podpora mladé generaci, aby nebyla nucena hledat si lepší živobytí v cizině. "Musíme zastavit vlnu emigrace, která vede tolik talentovaných a tvůrčích mladých lidí k opuštění naší země," apeloval hostitel schůzky; právě statisíce mladých Poláků hledají lepší uplatnění v Británii, Německu či jiných zemích EU.

Prezidenti mluvili o "zaměstnanosti, podnikání, vědě a výzkumu, stipendiích a dobrovolnictví", dodal Zemanův mluvčí Jiří Ovčáček na Twitteru.

Setkání Zemana, Dudy, Andreje Kisky a Jánose Ádera se odehrává v rámci polského předsednictví V4.

Témata:  Visegradská čtyřka Andrzej Duda Miloš Zeman

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy

Donald Tusk

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.