Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Kuriózní situace v Libyi: Expremiér pronikl do parlamentu a oznámil návrat islamistů, ochranka ho pustila

Severní Afrika
Severní Afrika
Foto: Pixabay

Tripolis - Libyjský expremiér Chalífa Ghvíl v pátek pozdě večer se svými spojenci pronikl do sídla parlamentu v Tripolisu a přečetl tam prohlášení, podle kterého jeho dřívější islamistická vláda opět převzala moc. Reakce v zemi je zatím vlažná.

Podle místních médií se Ghvíl do budovy dostal zcela bez potíží, protože bezpečnostní síly určené k její ochraně opustily své posty kvůli nevyplacené mzdě.

Jeho krok zatím nevzbudil žádnou výraznější reakci, situace v Tripolisu je dnes klidná a nejsou tam žádné známky zvýšené vojenské přítomnosti. Vláda národní jednoty páteční obsazení sídla parlamentu označila za nový pokus o sabotování mírové dohody.

Politická situace v Libyi je vysoce nestabilní. V Tripolisu převzala kontrolu vláda národní jednoty podporovaná OSN a vypudila dřívější islamistickou vládu. Na východě země však zůstávají u moci generál Chalífa Haftar a jeho spojenci, kteří vládu národní jednoty neuznávají.

Témata:  Libye

Aktuálně se děje

8:42

ANO by v březnu vyhrálo sněmovní volby. Zvýšila se podpora mimoparlamentních stran

Jen pět politických stran nebo hnutí by se dostalo do Poslanecké sněmovny podle březnového volebního modelu agentury Median. Volby by s velkým náskokem vyhrálo opoziční hnutí ANO, které by volilo 32 procent voličů.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy