Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Země BRICS se sešly v Indii, odsoudily terorismus ve všech podobách

Terorismus
Terorismus
Foto: Reprofoto ČT

Dillí - Lídři zemí skupiny BRICS (Brazílie, Rusko, Indie, Čína, Jihoafrická republika) dnes v závěrečné deklaraci dvoudenního summitu v indickém státě Góa odsoudili terorismus. Rozvojová banka skupiny BRICS poskytne příští rok půjčky ve výši 2,5 miliard dolarů.

Deklarace odsuzuje "terorismus ve všech podobách" a zmiňuje i společné úsilí na jeho potírání. Závěrečné prohlášení přečetl novinářům indický premiér Naréndra Módí, jehož nepřímá kritika Pákistánu do deklarace nepronikla.

Módí sám prostřednictvím twitteru uvedl, že "mateřskou lodí terorismu je země v sousedství Indie". Podle Reuters tak Dillí stupňuje své diplomatické snahy o izolaci tradičního rivala Pákistánu.

Čína jako dlouholetý spojenec Pákistánu byla v komentářích opatrná. Způsob, jakým Dillí i Peking prezentují sobotní dvoustranný rozhovor Módího s čínským prezidentem Si Ťin-pchingem, podle Reuters potvrzuje jasnou rozdílnost jejich názorů.

Země BRICS na summitu dohodli zřízení zemědělského výzkumného ústavu. Zavázali se také k urychlení vzniku nové společné ratingové agentury.

Peníze banky BRICS poprvé podpoří i ekologické projekty, řekl agentuře Reuters prezident banky na okraj končícího summitu BRICS v indickém státě Góa. Banka již odsouhlasila půjčky v hodnotě 900 milionů dolarů (téměř 22,2 miliard Kč) na zelené projekty v každé členské zemi. Loni založený finanční ústav se sídlem v Šanghaji podporuje také infrastrukturní a energetické projekty. Přislíbený základní kapitál banky činí 100 miliard dolarů (téměř 2,5 bilionu Kč).

Země BRICS tvoří téměř polovinu světové populace a čtvrtinu globální ekonomiky. Nyní se ale potýkají s hospodářským zpomalením a jejich schopnost (jednotně) ovlivňovat debatu o mezinárodní politice a financích je zpochybňována.

Témata:  BRICS terorismus Indie

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 15:57

Evropa je smrtelná, varuje Macron. Vyzval k většímu zbrojení

Francouzský prezident Emmanuel Macron v projevu na pařížské Sorbonně zdůraznil potřebu posílení obrany Evropy a zvýšení vlastní zbrojní produkce jako odpověď na globální bezpečnostní hrozby. Uvedl to server France24.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy