reklama

Policii případy vyšetřuje s podezřením ze žhářství. Ve Švédsku loni požádalo o azyl asi 163.000 migrantů, což vyvolává ve společnosti napětí.

V noci na dnešek zachvátil požár uprchlické středisko ve městě Sigtuna severně od Stockholmu. Budova, v níž bydlelo devět migrantů, byla ohněm zcela zničena. V noci na neděli vzplálo uprchlické středisko ve stockholmské čtvrti Fagersjö, kde bydlelo 40 cizinců, kterým bylo nedávno uděleno povolení k pobytu ve Švédsku.

K malému požáru z 11. října v jihošvédském městě Malmö, který mnohá místní média ani nezaznamenala, se dnes přihlásila teroristická skupina Islámský stát. Podle policie žháři hodili do budovy zápalné láhve.

Ve svém periodiku Al-Naba Islámský stát napsal, že požár v Malmö založil "válečník z chalífátu". Podle článku IS komunitní centrum využívali "nevěřící", což podle švédských médií znamená vyznavači šíitské větve islámu. Švédský expert zabývající se teroristickými útoky Magnus Ranstorp nicméně upozornil, že se IS často hlásí k teroristickým útokům, s nimiž nemá nic společného.