Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Regionální vlády by se mohly podílet na brexitu, navrhuje Mayová. Skotsko má námitky

Brexit
Brexit
Foto: Pixabay

Londýn – Skotsko, Wales a Severní Irsko by se mohly v určité míře zapojit do vyjednávání o vystoupení Británie z Evropské unie. Nabídla jim to dnes britská premiérka Theresa Mayová.

Podle Mayové by mohl vzniknout nový orgán, prostřednictvím kterého by se regiony s různými stupni autonomie k problematice vyjadřovaly. „Společnou prací dosáhnou britské národy úspěchu při odchodu z Evropské unie. Posílíme tak náš jedinečný a trvalý svaze," uvedla premiérka.

Mayová zastává názor, že regionální vlády sice mohou přispět svými názory na podmínky brexitu, který voliči schválili v červnovém referendu, ale nesmějí narušit strategii ústřední vlády úsilím o samostatné vyrovnání s EU.

V červnovém referendu skotští a severoirští voliči na rozdíl od zbytku země hlasovali pro setrvání v unii. Skotská vláda proto hrozí dalším referendem o setrvání ve Spojeném království.

Podle agentury Reuters skotská premiérka Nicola Sturgeonová projevila velkou nespokojenost s tím, že Mayová se nesvěřila s konkrétními plány. „Já nevím, jaká je vyjednávací pozice Británie, protože nám to nemohou říci," reagovala Sturgeonová.

„Nemohu rozvracet něco, co neexistuje. Nepřipadá mi, že by tu nějaká britská vyjednávací strategie byla," rýpla si také. Skotská představitelka dodala, že není ochotná přihlížet tomu, jak je Skotsko tlačeno ke srázu. Poukázala také na závažné následky v podobě ztrát pracovních míst, investic a nižší životní úrovně.

Témata:  Brexit Skotsko

Aktuálně se děje

27. dubna 2024 19:39

26. dubna 2024 21:50

Biden poprvé deklaroval, že chce debatovat s Trumpem

Listopadovým prezidentským volbám v USA by měly předcházet předvolební duely obou kandidátů. Úřadující prezident Joe Biden se v pátek jasně vyjádřil, že nejpozději na podzim je ochoten debatovat s republikánským vyzyvatelem a svým předchůdcem Donaldem Trumpem, informovala AP. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy