Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Ruská letadlová loď může posílit útoky na civilisty, varuje NATO

NATO
NATO
Foto: www.ff-badaussee.at

Brusel - Jediná ruská letadlová loď Admirál Kuzněcov, která nyní míří do Středozemního moře, může být podle NATO využita k posílení útoků na civilisty v Halabu.

Ruská letadlová loď se do východního Středomoří vydala v polovině měsíce v doprovodu raketového křižníku Petr Veliký a protiponorkových lodí Severomorsk a Viceadmirál Kulakov.

"Obáváme se, že skupina s letadlovou lodí bude moci sloužit jako platforma k posílení útoků na civilisty," řekl generální tajemník Severoatlantické aliance Jens  Stoltenberg před středečním a čtvrtečním jednáním ministrů obrany aliančních zemí v Bruselu.

Ruská federace má podle generálního tajemníka NATO právo operovat se svými vojenskými plavidly v mezinárodních vodách. Aliance podle něj pohyby bojové skupiny kolem Admirála Kuzněcova rutinním a uměřeným způsobem sleduje. Je podle něj na jednotlivých zemích aliance, zda ve svých přístavech umožní ruským lodím nabrat zásoby a doplnit palivo.

Témata:  Jens Stoltenberg NATO (Severoatlantická aliance) ruské angažmá v Sýrii

Aktuálně se děje

27. dubna 2024 19:39

27. dubna 2024 15:39

Rutte získává důležitou podporu na své cestě do křesla šéfa NATO

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v pátek prohlásil, že od nového generálního tajemníka Severoatlantické aliance (NATO) očekává, že upřednostní řešení obav Turecka souvisejících s terorismem. Řekl to v Istanbulu během setkání s vedoucím kandidátem na post šéfa NATO, dosluhujícím nizozemským premiérem Markem Ruttem, který je na návštěvě v Turecku v rámci snah o získání podpory pro svou kandidaturu.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy