reklama

Pokud Angela Merkelová odmítne kandidovat na funkci kancléřky v roce 2017, její místo může zaujmout současný ministr financí Wolfgang Schäuble. Podle serveru Politico je to její nejpravděpodobnější nástupce, který ohrozí fungování celé Evropské unie.

Podle serveru má Schäuble velkou podporu z Křesťansko-demokratické unie, kterou Merkelová vede. "Jestli ale nastoupí do funkce kancléře, silně to znepokojí Paříž, Londýn, celou Evropu a v podstatě celý svět," píše server.

Schäuble totiž může mít v pozici federálního kancléře "mimořádně ničivé" následky pro Evropskou unii. Pro eurozónu by to prý byla doslova "katastrofa". Problém je totiž v ekonomice.

Německý ministr financí je znám tím, že kritizuje Unii za finanční pružnost vůči zemím jižní Evropy. Pokud by se stal německým kancléřem, vztahy mezi ním a Unií by ještě více ochladly, což by mohlo mít negativní dopad na celou Unii a její členské státy. Zejména na ty na jihu, které se nejvíce potýkají s přílivem migrantů.

Na druhou stranu by si mohlo polepšit Německo. Schäuble se totiž v otázkách migrace a bezpečnosti drží tvrdší politiky, než Merkelová. Podle serveru tak zřejmě bude navrhovat zrychlení procedury vyhoštění uprchlíků.

Znepokojivá je i řada dalších věcí, například zahraniční politika. Není totiž jasné, jaké jsou názory současného ministra financí na Rusko, Sýrii nebo Ukrajinu, o to více na jednotlivé krize. 

Podobně server uvádí, že lze jen těžko odhadovat, jak se bude Schäuble stavět k Turecku a tamní vládě. Je tedy otázkou, jestli mu bude ustupovat, podobně jako Merkelová, nebo se naopak vzbouří.

"Jedno je jisté. Stejně jako se vládní představitelé EU chystají žít bez Velké Británie, musí se zamyslet i nad Německem a Evropskou unií bez Merkelové," píše server.