Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Evropská unie si může za migrační krizi sama, zní z OSN

OSN
OSN
Foto: Pixabay

Bratislava - Za migrační krizí nestojí jen Západ a blízkovýchodní země, ale i sama Evropská unie, kterou příval uprchlíků postihl nejvíce. Přesto na svou odpovědnost za vznik tohoto problému rezignovala. Tvrdí to komisařka OSN pro zdravotnickou zaměstnanost a ekonomický růst Alaa Murabitová.

Murabitová, která navštívila Bratislavu v rámci mezinárodní konference Rozvoj a demokracie, podotkla, že Evropská unie zapomíná na svou odpovědnost za vznik uprchlické vlny z Blízkého východu. Na konfliktu v Sýrii, který trvá již pět let, se podílelo i několik evropských zemí, které bombardovaly její území.

"neselhala v momentě, kdy na její území začaly proudit statisíce uprchlíků, ale mnohem dříve. Pokud má být nositelem standardů ochrany lidských práv, za jakou se považuje, tak proč nezasáhla na Blízkém východě dříve? Proč nepomáhala ještě v době, kdy uprchlíci jen přicházeli do táborů v Turecku, Jordánsku nebo v Libanonu? Lídr v ochraně lidských práv by v takové situaci měl jednat," zdůraznila podle slovenských médií Murabitová, která vidí velké riziko i v nárůstu negativních nálad napříč EU. 

Jako jeden z příkladů uvedla brexit, tedy vystoupení Velké Británie z Evropské unie. "Velká Británie vystupuje z EU kvůli strachu společnosti z přistěhovalců. Pokud to bude takto pokračovat, EU jak ji známe může rychle zkolabovat, protože nedodržuje hodnoty, na kterých vznikla," varuje komisařka.

"Politická kredibilita, kterou měla EU ještě před pěti lety, je už definitivně minulostí. Ukazuje se její vnitřní nejednota, kdy jednotlivé státy preferují vlastní národní zájmy před evropskými řešeními. Toto všechno oslabuje EU. Z politického a bezpečnostního hlediska již není tak silný mezinárodní hráč jako byla v minulosti," dodala Murabitová.

Komisařka je také zklamaná z politického vývoje na Blízkém východě po arabském jaru. Vlna revolucí v roce 2011 neznamenala pro země jako Egypt nebo Libye více demokracie, právě opak. 

"To, co se děje v Libyi, je pro mě osobním zklamáním. Doufám však, že na to, co jsme začali, dokážeme v budoucnu navázat. I Egypt ve mně vzbuzuje obavy, zejména pro autokratickou povahu jeho vlády. Dokonce více než Libye, i přesto, že je v ní občanská válka a nárůst extremismu. Egyptská vláda potlačuje občanskou společnost a demoralisuje demokracii v zemi," dodala podle serveru topky.sk Murabitová.

Témata:  OSN (Organizace spojených národů) EU uprchlíci

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 8:55

Francie omezí kvůli olympiádě lety, povolá vzdušné taxíky

Během slavnostního zahájení olympijských her dne 26. července bude nad regionem Paříže po dobu šesti hodin uzavřena obloha v rámci rozsáhlé bezpečnostní operace. Oznámilo to vedení pařížských letišť, uvedla agentura AP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy