Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Seehofer na sjezdu strany varoval před vznikem levicové vlády

Summit G7 v Německu, Horst Seehofer a Jean-Claude Juncker
Summit G7 v Německu, Horst Seehofer a Jean-Claude Juncker
Foto: g7germany.de

Berlín - Varováním před vznikem levicové vlády na spolkové úrovni zahájil dnes dvoudenní sjezd německé Křesťanskosociální unie (CSU) její předseda Horst Seehofer.

Setkání špiček bavorské strany v Mnichově se kvůli rozdílným pohledům na uprchlickou politiku po letech neúčastní kancléřka a předsedkyně sesterské Křesťanskodemokratické unie (CDU) Angela Merkelová.

"Panstvo u červených, tmavě červených a zelených už je žhavé," prohlásil Seehofer o sociální demokracii, Levici a Zelených. "Když budou moci vytvořit vládu, tak to udělají. O tom není pochyb," poznamenal také bavorský politik s výhledem na parlamentní volby, které se v Německu uskuteční za rok.

"Chci, aby se konzervativní unie v Německu znovu dostala blíže ke 40 procentům než ke 30," nechal se také slyšet Seehofer. V poslední době se CDU/CSU v průzkumech veřejného mínění pohybovala mezi 32 až 35 procenty, a je tak nadále jasně nejsilnější politickou stranou. Ani to ale nemusí stačit na sestavení vlády po příštích volbách.

Pokračování současné koalice křesťanských a sociálních demokratů není preferovanou variantou ani jedné ze stran, a tak není levicová trojkoalice zcela vyloučená. O tom, že je této možnosti, která ale zatím nevychází početně, část straníků otevřená, vypovídá i nedávné setkání desítek politiků sociální demokracie, Levice a Zelených.

Témata:  Horst Seehofer Německo

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 20:13

Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy

Prezident Petr Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy a nevylučuje možnost svolání kulatého stolu s představiteli tripartity a odborníky. Tuto možnost zmínil na tiskové konferenci a navrhuje termín na přelomu května a června. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy