reklama

Volební místnosti v celé zemi se začnou podle časových pásem otevírat až od úterý 06:00 místního času (12:00 SEČ). Ve středu v 05:00 SEČ se uzavřou volební místnosti v Kalifornii, která má nejvíce volitelů (55). Ve středu 07:00 SEČ se jako poslední uzavřou volební místnosti na Aljašce.

V roce 2012 byly výsledky vyhlášeny v 5:12 SEČ. V roce 2008 byly výsledky vyhlášeny v 5:00 SEČ. V roce 2004 se republikánský kandidát George Bush mladší prohlásil za vítěze v 11:47 SEČ. Jeho demokratický soupeř John Kerry přiznal porážku až v 17:13.

Se svou rozlohou 24.214 kilometrů čtverečních je New Hampshire pátým nejmenším státem USA a má jen 1,3 milionu obyvatel, ale volby nové hlavy státu ho vždy zviditelní.

Clintonová hned v úvodu boje o úřad prezidenta USA zaznamenala první vítězství v horské obci Dixville Notch, kde porazila Trumpa poměrem hlasů 4:2. Stejně tak Clintonová uspěla i v další horské vísce Hart's Location poměrem 17:14, Trump však naopak výrazně bodoval v Millsfieldu poměrem 16 ku 4 hlasům.

Libertariánský kandidát Gary Johnson si připsal celkem čtyři hlasy - tři z nich dostal v Hart's Location a jeden v Dixville Notch, uvedl server CNN.

Někteří voliči odmítli hlasovat pro kteréhokoli z letošních kandidátů a na volební lístky dopsali jméno svého favorita, ať už to byl rival Clintonové z demokratických primárek Bernie Sanders, bývalý Trumpův soupeř z nominačního klání John Kasich či dokonce Mitt Romney, který do Bílého domu kandidoval za republikány v předchozích volbách v roce 2012.

Průzkumy mírně favorizují demokratku Hillary Clintonovou, která by se stala první ženou v čele Bílébho domu. Avšak ani republikán Donald Trump není bez šancí nahradit Baracka Obamu a stát se na čtyři roky nejmocnějším mužem planety.

Volit prezidenta mohli obyvatelé většiny států USA již v rámci předčasného hlasování, učinilo tak do pondělí přes 43 milionů lidí. Agentura AP soudí, že by nakonec mohlo předčasně hlasovat až 50 milionů lidí, což by bylo téměř 40 procent voličů. V roce 2012 to bylo 35 procent voličů.

Volby jsou de facto dvoustupňové: Američané nevolí přímo, ale vybírají takzvané volitele. K úspěchu potřebuje kandidát v rámci celých Spojených států získat 270 z celkových 538 volitelů. Hlasování samotných volitelů je tradičně bez překvapení, protože kopíruje výsledky voleb v jednotlivých amerických státech. Volitelský výbor vybere prezidenta 19. prosince a nová hlava státu pak složí přísahu 20. ledna.