reklama

Podle agentury Reuters to oznámil Bushův mluvčí Freddy Ford.

"Vybrali si kolonku Nikdo z výše zmíněných," uvedl Ford k tomu, jak Bush s manželkou hlasoval v prezidentské volbě. Ve volbách do Kongresu pak Bushovi podpořili republikány.

Trumpa část Republikánské strany považuje za příliš kontroverzní osobnost, proto mu mnozí straníci odmítli vyslovit podporu.

Podle některých expertů čeká Spojené státy během nejspíš velmi těsného hlasování mnohem větší zmatek a chaos, než bývá běžné. Voliči, kteří hlasovali předem, například často čekali ve velmi dlouhých frontách před volebními místnostmi. Demokraté zase podali množství žalob, ve kterých obviňovali příznivce Donalda Trumpa ze zastrašování. A dokonce i ve volebních místnostech docházelo k otevřeným konfrontacím mezi voliči Trumpa a Clintonové, uvedl list The Washington Post

Předem již odevzdalo svůj hlas více než 46 milionů voličů, v některých státech šlo o rekordní čísla, napsal dnes server Politico. Těžko se dá odhadovat, zda svůj hlas vhodili Clintonové či Trumpovi, nicméně leccos naznačuje různorodost voličů. Obrovské množství hispánského obyvatelstva odvolilo předem ve státech, jako jsou Florida či Nevada. V některých amerických státech zase volilo velké množství žen.

Kromě voleb hlavy státu, všech poslanců Sněmovny reprezentantů, třetiny Senátu a 12 guvernérů Američané dnes hlasují i v řadě místních referend. Zatímco některá z nich jsou důležitá a vyvolávají pozornost celé země, jiná jsou ryze lokální.

Zajímavá referenda se dnes konají například v Kalifornii, tradiční baště demokratů. Voliči se zde budou moci vyslovit dokonce k sedmnácti otázkám. Je mezi nimi například návrh legalizovat užívání marihuany nebo uložit hercům prosperujícího pornoprůmyslu, aby ve filmech povinně používali kondomy. Hlasovat rovněž budou o zrušení trestu smrti. Voliči v Nebrasce budou naopak rozhodovat o jeho návratu do trestního zákoníku, v Oklahomě o jeho zachování v trestním kodexu.