reklama

Kandidovat na prezidentku a získat podporu téměř 60 milionů voličů byla pro Clintonovou podle jejích slov největší životní čest. Porážka ji „ještě hodně dlouho bude bolet". Brzy však nějaká žena konečně získá nejvyšší americkou funkci, prohlásila někdejší první dáma Spojených států.

Americká společnost je podle mnoha komentářů nebývale rozdělena po jedné z nejvyhrocenějších kampaní historie. V emotivním vystoupení demokratická uchazečka o Bílý dům vyzvala své stoupence, aby usilovali o lepší budoucnost.

„Doufám, že bude dobrým prezidentem všech Američanů," prohlásila viditelně pohnutá Clintonová na adresu Trumpa, který po svém volebním úspěchu slíbil, že sjednotí rozdělenou zemi.

Clintonová se o Bílý dům neúspěšně ucházela už podruhé. V roce 2008 prohrála ve stranických primárkách s nyní dosluhujícím prezidentem Barackem Obamou.

„Musíme mu (Trumpovi) dát šanci, aby byl dobrým vůdcem, a nabídnout mu naši otevřenou mysl," vybídla své stoupence demokratická politička, která se o své budoucnosti blíže nevyjádřila.

Trump v první povolební řeči slíbil Američanům prosperitu a vyzval demokraty a republikány k jednotě. „Kampaň skončila, naše práce ale teprve začíná," řekl.

Clintonovou podpořily necelé dvě třetiny hispánců

Clintonová měla nižší podporu mezi hispánskými voliči, než se obecně očekávalo. Spolu s tím mohly americké prezidentské volby ve prospěch Donalda Trumpa rozhodnout podle televize CNN i další zásadní demografické skupiny, například vysoká podpora republikánského kandidáta mezi méně vzdělanými bílými ženami.

Demokratka získat 65 procent hispánských voličů, pro Trumpa hlasovalo 29 procent z nich. Po sérii Trumpových ostrých výroků na adresu hispánských imigrantů se čekalo, že podpora Clintonové bude výraznější.

Mezi černochy si Clintonová vedla lépe: volilo ji 88 procent proti Trumpovým osmi procentům. Za současným prezidentem Barackem Obamou však zaostala, neboť jeho před čtyřmi lety volilo 93 procent Afroameričanů.

Demokratická kandidátka počítala rovněž s podporou žen, ve velkém ji však volily pouze ty vysokoškolsky vzdělané. Mezi běloškami s nižším stupněm vzdělání získal Trump podporu 62 procent. Trump také uspěl například mezi bílými muži s univerzitním diplomem, kterých ho podpořilo 54 procent proti 39 procentům hlasujícím pro Clintonovou.